A Stonehenge építőinek táborát találhatták meg brit régészek

 

A Stonehenge építőinek tulajdonított tábort egy régészcsoport fedezte fel nemrégiben Larkhill közelében. A szakértők szerint a táborhely a Kr. e. 3750-3650 körüli időszakból származhat.

A most feltárt tábort tervrajzként használhatták a Stonehenge építésekor

A feltárt régészeti helyszín jellegzetes példája az Európa-szerte korábban talált neolitikus földmunkáknak. Ezek nagyjából kör alakú, koncentrikus árkokból és azokat határoló gyűrű alakú, domború sáncokból, valamint keresztező utakból álló „táborok”.

A larkhilli lelet sétányi távolságra fekszik a Stonehenge-től, ami arra utalhat, hogy ezt a helyszínt afféle tervrajzként használták a Stonehenge későbbi felépítéséhez.

A lelet több mint fél évezreddel megelőzte a Stonehenge-t

A felfedezésről a feltáráson dolgozó Si Cleggett archeológus a The Guardiannek elmondta, a táborhely mintegy 600 évvel a Stonehenge első változata előtt készülhetett, és kövek helyett még csak faoszlopokat állíthattak a megfelelő pontokra. Köveket csak 500 évvel később, megközelítőleg Krisztus előtt 2500-ban kezdtek a helyszínre szállítani.

A larkhilli tábor a kőkorszak végén épült, a térségben élők akkoriban kezdtek áttérni a vadászatról a mezőgazdasági termelésre – tette hozzá  a szakértő.

A Stonehenge Amesbury közelében 2013. december 17-én. A világörökség részét képező, körben felállított Stonehenge kőépítményektől 2,4 kilométerre múzeummal kiegészített új látogatóközpontot létesítettek, amely december 18-án nyílik meg. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A most felfedezett kőkori tábor egy sétányira található a titokzatos kör alakú kőépítménytől, a Stonehenge-től (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Legendák lengik körbe a robusztus kőoszlopokat

A Stonehenge a nyugat-európai megalitikus kultúra kiemelkedő jelentőségű alkotása, a világörökség nyilvántartott része. Átmérője több mint 30 méter, legmagasabb elemei meghaladják a 4 métert. Mivel mintegy 21 kilométeres körzetében sem ma, sem korábban nem volt építkezéshez felhasználható terméskő, ezért középkorban és az újkor elején köveit építkezésekhez hordták el, továbbá évszázadok során az időjárás is rombolta.

Köveinek érdekessége, hogy a távoli Walesből, a Prescelly hegyekből kerültek jelenlegi helyükre. Szállításuk, megmunkálásuk és felállításuk daru, csigasor, illetve egyéb mechanikus segédeszköz hiányában kézi erővel történt. Az 1950 óta folytatott ásatások alapján megállapították, hogy Stonehenge három szakaszban épült.

A Stonehenge létezéséről már az idő számításunk előtti első századból származó görög feljegyzések is említést tesznek. De az angolszász mondák a druidákhoz kötik a megalitikus építmény létrehozását. A mai napig lázban tartja a tudósokat pontos eredetének és funkciójának kiderítése. Többen őskori csillagvizsgálóként tekintenek rá.

Ma a terület idegenforgalmilag előkelő helyet foglal el a szigetország látogatóhelyeinek sorában. Évente legalább egymillió turista keresi fel ezt a nyers erőt árasztó építményt.