Megrongálta egy kamion a híres perui Nasca-vonalakat

 

A jármű a tiltó táblák ellenére tévedt az UNESCO világörökségi listáján is szereplő helyszínre, és megrongálta a fennsík területét, így három rajzot is.

Bíróság elé kell állnia a rongáló sofőrnek

A kamion mintegy 100 méter hosszú, mély nyomot hagyott maga után, ezzel pedig három rajzot is megrongált. A január 27-én történt esetről a kulturális minisztérium számolt be. A biztonsági őrök elfogták az eltévedt sofőrt, aki ellen feljelentést tettek. A férfinak bíróság elé kell állnia.

A mai napig vetnek fel kérdéseket a Nazca-vonalak

Az alig több mint fél évszázada felfedezett, csak a levegőből látható, több mint kétezer éves mértani alakzatok monumentális állatfigurákat és növényeket ábrázolnak a perui Pampas de Jumana fennsíkon. A Nazca-vonalak évekig a világ egyik legnagyobb rejtélyének számítottak. Régészek szerint a mintegy 750 négyzetkilométernyi területen elterülő vonalak a sivatagban, az Andokban és az őserdőkben élő nazca indiánok szertartásait szolgálták.

(MTI/EPA/AFP/Johny Isla)

A régészek szerint a perui Pampas de Jumana fennsíkon elterülő vonalak a hajdanán itt élő nazca indiánok szertartásait szolgálták (MTI/EPA/AFP/Johny Isla)

A Nazca-sivatagban eső híján eróziótól védett vonalak többek között egy 135 méter széles majmot, egy 46 méter hosszú pókot, egy 66 méter szárnytávolságú kolibrit és egy 300 méter hosszú és 54 méter széles óriási madarat ábrázolnak.

Egyszerű eszközökkel is kivitelezni tudták az egyenes vonalakat készítőik

A rajzok mind ugyanolyan módon készültek a szakértők szerint. A sivatag talajáról az indiánok felszedték a felszínt egyébként vékony rétegben borító vörös-fekete kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet. Ezt kézzel végezhették, mégpedig oly módon, hogy a felszedett kavicsokat a vonal mellett felhalmozták. Minden egyes kép tekintet nélkül formájára, méretére és témájára, egyetlen megszakítatlan vonalból áll. Ez az egyenesség egyszerű eszközökkel is elérhető. A földmérésben a mérőállomások megjelenése előtt három darab kitűzőrúddal megoldható volt.