Így festett hétezer éve egy kőkorszaki tinédzser

 

Számítógépes modellezéssel rekonstruálták Görögországban egy több ezer éve élt fiatal lány arcát. Az Avgi névre keresztelt lány csontjai és fogazata alapján 15-18 éves lehetett.

Markánsabb arcvonásai voltak a kőkorszaki embereknek

A tudósok azért adták neki az Avgi, magyarul Hajnal nevet, mert a civilizáció hajnalán élt, időszámításunk előtt mintegy hétezer évvel, a középső kőkorszakban. A számítógépes kép alapján a lánynak előreugró állkapcsa volt, amelyet a szakértők szerint az állati bőr rágással való megdolgozása okozhatott. A modell alapján kissé morcosnak is tűnik, de az abban a korban uralkodó farkastörvények és a fennmaradásért folytatott küzdelem miatt nem is csoda, hogy ilyen arcot vágott.

Avgi halálát több egészségügyi probléma is okozhatta

A kutatók szerint a lány vérszegénységben szenvedett, és lehet, hogy súlyos C-vitamin-hiány okozta táplálkozási betegsége, skorbutja is volt. Mindezek mellett csípő- és ízületproblémák is gyötörték, ami megnehezíthette a mozgását, és feltehetően a halálához is hozzájárulhatott.

További érdekességeket rejthet az a barlang, ahonnan a lány maradványai is előkerültek

Avgi maradványait még 1993-ban találták meg a Thesszália régióbeli Theopetra-barlangban. A barlangot először százezer évvel ezelőtt lakta ember. Hajnalt az Acropolis Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.