Vandálok rongáltak meg egy dinoszaurusz-lábnyomot

 

Kalapáccsal rongáltak meg vandálok egy sziklában megőrződött, 115 millió éves dinoszaurusz-lábnyomot Ausztráliában. Bunurong Marine Park, ahol az eset történt a világ egyik ritka jégkorszaki dinoszaurusz-lelőhelye.

Szándékos rongálás történhetett

A lábnyom harminc centiméter magas peremét a múlt héten törték le. A kárt a Melbourne-től 145 kilométerre délkeletre fekvő Bunurong Marine Park felügyelője kedden vette észre. Ez a természetvédelmi terület egyben a világ egyik ritka jégkorszaki dinoszaurusz-lelőhelye.

Mike Cleeland, a park felügyelője elmondta, hogy mivel a szikla értelemszerűen nagyon kemény, így úgy tűnik, kalapáccsal ütötték, és annak peremein letört a kő. Vélhetően szándékos rongálásról lehet szó, mivel a szikla felszínén hínár nő. Így az elkövető jól tudta mit keres. A megrongált szikla olyan, mint bármely másik, közelebbről megvizsgálva látszanak csak a lábnyom körvonalai.

Egy megaloszaurusz hagyta ott lábnyomát a parkban

Az őslénykutatók szerint a lábnyom egy két lábon járó, hét méter magas húsevő megaloszaruszé. A leletet 2006-ban fedezték fel. A felfedezést követően szilikonos gumilenyomatot készítettek róla, de úgy döntöttek, a lábnyomot a helyén hagyják, hogy a park látogatói ugyanott láthassák, ahol évmilliókon át volt.

Megmenthető a lelet

Szerencsére sikerült begyűjteni néhány letört kődarabot, ezért a park munkatársai remélik, hogy a történelmi jelentőségű látványosság helyreállítható a Viktória Múzeum szakembereinek segítségével.