Megtekinthetők Kicsi Láb maradványai

 

Az eddigi legteljesebb csontvázú majomember még mindig lázban tartja a kutatókat.

Az apró termetű ősember maradványaira 1997-ben bukkantak rá. A Kicsi Lábként emlegetett, több mint három és fél millió éves szőrös majomember mindössze egy méter magas volt. Feltehetően úgy lelte halálát, hogy egy nagy testű ragadozó elől próbált elmenekülni, de szerencsétlenségére belezuhant egy húszméteres gödörbe. Az évmilliók alatt teteme mumifikálódott, mivel több mint tízméternyi üledék és kőzet rakodott rá.

Kicsi Láb alig 500 ezer évvel korábban élhetett csak, mint az ugyancsak Australopithecus másik fajába, az Australopithecus afarensis fajba tartozó Lucy. Mindkét egyed nőstény volt, de a Witwatersrand Egyetem paleoantropológusai szerint Kis Láb fajának képviselői sokkal nagyobbak és magasabbak voltak Lucyénál. Gorillaszerű arccal, mászáshoz használható nagyon erős, az emberéhez hasonló arányú kezekkel rendelkeztek.

A több mint hárommillió éves maradványokra Johannesburgtól alig negyven kilométerre találtak rá, a Sterkfontein barlangokban, ahonnan 1936 óta kerültek elő Australopithecus-fosszíliák. Főként töredékek, mint állkapcsok, fogak vagy végtagdarabok. A barlangrendszer további érdekessége, hogy egy másik emberszabású faj, az Australopithecus africanus maradványait is fellelték ugyanott.

A most élő emberi faj, a Homo sapiens durván kétezer éve jelent meg, az emberi nem (Homo) korai tagjainak megjelenése pedig több mint kétmillió évvel ezelőttre tehető.