Élet a pteroszaurusz fészekben

 

Némelyik kövületben még az embriók maradványait is felfedezték.

Kínai kutatók egy tópartján fedezték fel a páratlan leletet. A mintegy 215 darab tojást számláló, nem mindennapi felfedezés egy sor kérdésre választ adhat a 120 millió évvel ezelőtt, a korai kréta korban élt őshüllő viselkedését illetően. A tudósok előtt egyértelmű volt eddig is, hogy a faj egyedei kolóniákban éltek, de az egyedfejlődésüket eddig még homály fedte.

A tó üledékében konzerválódott tojásokban több mint egy tucat épen megmaradt fejlődő embriót találtak. Sem a tojások, sem a példányok nem egyforma méretűek, ebből arra lehet következtetni, hogy az egyedek vagy nem egyidősek vagy más-más nőstények rakták le azokat a tojásokat, amelyekben növekedtek. A ma élő hüllőfajoknál sem ritka, hogy a nőstényeknek különböző méretűek a tojásaik.

A kizárólag egy faj egyedeit tömörítő csoport az elképzelések szerint egy homokvihar előtt rakhatta le tojásait az északnyugat-kínai tartományban. A tojásokat a homokba ásták bele, a szél pedig ezeket belevetette a vízbe, amelyek a mélyben, az üledékben így épségben fennmaradtak az utókor számára.

A kis őshüllők lassan fejlődtek, kikelésüket követően még nem tudtak repülni, ezért jó darabig rászorultak szüleik gondoskodására. A pár éve felfedezett, latinul Hamipterus tianshanensisnek nevezett őshüllő fajnak eddig csak pár darab háromdimenziós tojását találtak meg: hármat Argentínában, ötöt pedig ugyancsak Kínában. A mostani lelet ezért is számít lenyűgözőnek.