A vérben lehet a fiatalság forrása?

 

Javult a memóriája és a tanulási képessége azoknak az egereknek, amelyekbe fiatalabb egyedek vérét fecskendezték.

Javított a fiatal egerek vére az agy állapotán, miután az idősebb egyedek szervezetébe került. A kutatók két alkotóelemet azonosítottak a fiatal egyedek vérében, amelyek úgy tűnik, megváltoztatják az öregedési folyamatokat – olvasható a brit Daily Mail hírei közt.

A kutatást

a Stanford Egyetem kutatói végezték,

a tanulmány pedig az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos lapjában, a PNAS-ben jelent meg.

A két fehérje elősegítette az agysejtek növekedését, és fokozta az idegi kapcsolódásokat az agysejtek között. A két kulcsfontosságú fehérje, amelyek fiatalító hatással rendelkeznek, a Thrombospondin-4 THBS4 és a SPARCL1.  A kutatás alapján ezek a fehérjék növelik a szinapszisok számát, az agysejtek közötti kapcsolódásokat.

Egy egészséges agyban az új szinapszisok képződése egyenlíti ki a régiek hiányát, de ez a folyamat az öregedéssel lelassul, ami az Alzheimer-kór kialakulásáért is felelős. A szinapszisok hiánya az emlékezést nehezíti meg.

A tanulmány írói, Kathyln Gan és Thomas Sudhof arra voltak kíváncsiak, hogy a fiatal egyed vérében olyan összetevők vannak-e, amelyek közvetlenül a neuronokra hatnak, így elősegítve a szinapszisok kialakulását.

Az egereken végzett kísérlet után emberi agysejteken is vizsgálatot folytattak laboratóriumi körülmények között, amely szintén hasonló eredményeket hozott. Bár a két fehérjét sikerült azonosítani, a tudósok még nem jöttek rá, pontosan mi felelős a fiatalító hatásért. Ezért további kutatások szükségesek, amíg élő embereken is el lehet kezdeni a kísérletet.

A felfedezéssel a kutatók abban reménykednek, létre lehet hozni egy olyan kezelést, amely

a fiatalság forrásaként szolgálhat,

és segítséget nyújthat a demencia kezelésében.