Missziós magyar orvosok gyógyítottak Afrikában

 

A magyar missziós orvosok 11 nap után tértek haza Magyarországra Malawiból, ahol életmentő műtetek elvégzésén kívül elhanyagolt és előrehaladott eseteket is kezeltek – hangzott el hétfőn a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Késmárszky Róbert, fül-orr-gégész, aki tagja volt a missziós csapatnak elmondta, ez volt a huszadik alkalom, amikor misszióban vett részt, ám a Magyar Afrika Társaság szervezésében más, ugandai küldetést is végig csinált már. Az orvosi eskü letétele után bizonyos idővel egy orvosban gyengülhet a motiváció arra, hogy elsődlegesen ezen a pályán a segítségnyújtás vezérelje, azonban vannak még olyan szakemberek, akiket hivatástudatuk visz előre.

Ilyenek azok a magyar orvosok is, akik e misszión részt vettek. A segítségadás mellett a vezérlő erő a kíváncsiság és a tanulás volt. A magyarok a kinti kórképekről szerettek volna többet megtudni, a helyi orvosok, rezidensek pedig a magyar missziósoktól sajátítottak el szakmai dolgokat.

Minden küldetés más, de a tapasztalat sokat segít. Sokszor nincs idő gondolkodni vagy konzultálni egy rendkívüli fokozatú, sürgősségi műtét előtt, így a rutin, a kollégákkal való összhang rengeteget számít és szükséges is.

Ez viszont nem egyenlő azzal, hogy egy-egy misszió ne kívánná meg az előzetes, alapos felkészülést az éghajlat, az időzítés és a helyi lehetőségekkel kapcsolatban. Az itthoni felkészülést az is segítette, hogy a malawi kollégákkal folytatott online kapcsolattartás során a két csapat kapott egy képet egymásról, illetve a magyar orvosok információkat gyűjtöttek a leendő betegekről, esetekről – folytatta Késmárszky.

A kép illusztráció (MTI Fotó: Pavelcze László)

A legtöbbet nem az eszközök kivitelével tudott segíteni a missziós csapat, hanem a meglévő szaktudással. A tudás átadása, a kinti kollégák szakmai formálása és az életmentő műtétek elvégzése, amelyek a leginkább kiemelendők.

A hazautazás után nehézséget jelent egyrészt a betegek elengedése, másrészt az irántuk való felelősségvállalás gyakorlása, hiszen a nagyobb műtétek és a kisebb beavatkozások is igényelnek egyfajta utánkövetést és gondozást, amelyet fizikailag már nem lehet megoldani, csak tanácsadással több ezer kilométerről.

Habár a tizemegy napos küldetés nagyon rövidnek tűnik, ahhoz elég volt, hogy hasznos munkát végezhessen a csapat: a szaktudás átadása számított az egyik legfontosabbnak, hiszen a helyi fiatal orvosok most már ezt alkalmazzák, ráadásul a magyarok kint tartózkodásuk idején számos nagyon fontos beavatkozást végeztek el.

A feszített tempó mellett azonban arra is tudtak szorítani időt, hogy a helyismeretüket bővítsék és vacsorameghívásokon vegyenek részt.

Az Afrikában eltöltött idő alatt nem vették észre a küldetés tagjai, milyen mértékben fáradtak el, ezért a hazaérkezés után volt igazán érezhető fizikai kimerültségük, de a tapasztalatok, az élmények és az ismeretszerzés csak nagyobb motivációt adott a hazai munka folytatásához – fejezte be Késmárszky Róbert.