Jobban vigyáztak magukra a fiatalok, amikor az AIDS világszerte tombolt

 

Az egész világon nő a HIV-fertőzöttek száma. Magyarországon akár hatezernél is többen hordozhatják a betegséget, de csak harmaduk tud róla. Tavaly két-háromszáz új fertőzöttet észleltek. Szakemberek szerint sokkal több szűrővizsgálatra lenne szükség az AIDS jelenlétének visszaszorulásához.

Az elmúlt öt évben a helyzet Magyarországon nem változott jelentősen. A fertőzöttek száma lineárisan emelkedik, minden évben 2-300 új HIV-fertőzöttet szűrnek ki, nagyjából 50 ember betegszik meg a végstádiumban és 10-15 ember hal meg az AIDS következtében – közölte Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 Ma este című műsorában.

Május harmadik vasárnapján nem csak emlékeznek

Az ország az alacsony fertőzöttek közé tartozik, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a vírus nem jutott be az intravénás kábítószeresek közé – állapította meg, majd elmondta: elsősorban szexuális úton terjed a betegség, és ez Magyarország mellett a szomszédos országokra is jellemző, azaz sem Szlovákiában, sem Csehországban, sem Horvátországban nincs járvány. A régióban lassan nő a fertőzöttek száma.


A világon mintegy 33 millióan fertőzöttek, akik közt nagyjából ugyanannyi férfi és nő van. Ebből következően a heteroszexuális átvitel jellemzőbb, mint a homoszexuális. Vannak ugyanakkor olyan országok, ahol speciálisan terjed a betegség – fogalmazott, majd példaként Ukrajnát és Oroszországot hozta fel, ahol szinte kizárólag intravénás úton terjed a fertőzés. Hozzátette: Közép-Európában a melegek között is terjedhet a fertőzés, hiszen valamivel több szexuális partnerük van.

Május 3. vasárnapján világszerte megemlékeznek az AIDS-ben elhunytakról. A gyertyagyújtáskor persze nem csak a halottakról emlékeznek meg, hanem

felhívják a közvélemény figyelmét a szűrés fontosságára is.

Az emberek ma már otthon is el tudják végezni a HIV-vizsgálatot, hiszen ma már számos ország patikájában kaphatók vény nélkül tesztek – mondta. Hozzátette: Magyarországon már akár idén forgalomba hozhatják a teszteket, így mindenki megtudhatja, veszélyben van-e.

Tíz-tizenöt év a vírus lappangási ideje

A betegség kezeléséről a főorvos azt mondta: jól karbantartható, de nem gyógyítható, és megfelelő védőoltást sem tudnak ellene előállítani. Az ezzel foglalkozó kutatók szerint a génterápia lehet a HIV-fertőzöttek gyógyításának a kulcsa.

Akik meghalnak a betegségben, akár 10-15 évig hordozhatják magukban a vírust úgy, hogy nem tudtak róla, és nem mentek el szűrővizsgálatokra, így jelentkezett náluk a betegség legsúlyosabb stádiuma, az AIDS – ami különböző fertőzések és daganatok összessége – jelentkezett náluk, őket pedig nem lehet meggyógyítani – hívta fel a figyelmet.

Aláhúzta:

mindig azok az emberek esnek áldozatul a fertőzésnek, akiknél későn mutatják ki.

Felhívta a figyelmet a szűrés fontosságára, hiszen aki csupán néhány évvel a fertőződés után gyógyszeres kezelést kap, annál nem alakulhat ki a betegség végső stádiuma.

Ha valakinél időben észreveszik a fertőzést, annak szigorú gyógyszerszedési rendet írnak elő. A vírushordozók ma már sokáig élnek, de nem lesznek olyan hosszú életűek, mint a vírusmentes társaik. Rengeteg problémát és nehézséget okoz az életben – fogalmazott. A HIV ma még egy stigma – tette hozzá.

Az emlékezés mellett legalább ugyanilyen fontos a közvélemény figyelmének felhívása a megelőzére (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

Az emlékezés mellett legalább ugyanilyen fontos a közvélemény figyelmének felhívása a megelőzére (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

Szlávik elmondta: folyamatosan próbálják felhívni a fiatalok figyelmét a megelőzésre, hiszen „nem igaz, hogy mindenre van gyógyszer és az sem, hogy ugyanúgy lehet élni HIV-fertőzöttként”. A 80-as, 90-es években, amikor a járvány tombolt a világban, a fiatalok vigyáztak magukra. Ma viszont közel sem annyira óvatosak, mint korábban – hangoztatta.

Három hónapjuk van a várandós anyáknak, hogy megkezdjék a gyógyszerszedést

A várandós anyákra vonatkozó kérdésről Szlávik János azt mondta: Magyarországon néhány száz fertőzött nő él, akik közül minden évben 5-6 fő vállal gyermeket. Ők tudják magukról, hogy vírushordozók, és

a gyógyszeres kezeléssel 99,4 százalékban megelőzik a vírusátadást.

Aki viszont nem tudja magáról, hogy fertőzött, az esetek egyharmadában átadja a születendő gyermekének a HIV-vírust.

A terhesség első három hónapjában kell megkezdeni a gyógyszeres kezeléseket, a jelenlegi magyar járványügyi helyzet azonban nem indokolja a kötelező szűrést – hívta fel a figyelmet. Mint ismertette, az elmúlt években elvétve olyan eset is előfordult, amikor az anyuka a megszületett gyermek diagnózisából tudta meg, hogy vírushordozó.

A világ többi országában tapasztalt tendenciákról azt mondta: sok országban él jóval több szülőképes, de fertőzött nő, például Romániában, ahol kötelező a terhes nők szűrése az első három hónapban. Afrikában a terhesek 90 százalékánál el tudják végezni a vizsgálatokat, és ma már alig születik fertőzött csecsemő.

A címlapfotó illusztráció.