Vak nők múlják felül az orvosokat az emlőrák kiszűrésében

 

Egy látáskárosult kolumbiai nő fokozott tapintási érzékét a korai emlőrák felismerésében használja.

Francia Papamija gyerekként kezdte elveszíteni látását retinaleválás miatt. Mára 36 évesen egyáltalán nem lát, de van munkája egy klinikán a kaliforniai Kolumbiában, ahol az emlőrák korai kiszűréséhez járul hozzá. Papamija tehát egy orvosi tapintó vizsgáló, amely kifejezetten vak nőknek kialakított feladatkör, akiknek érzékenyebbek az ujjbegyeik – tájékoztat a The Guardian.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Frank Hoffmann nőgyógyász szerint a látáskárosult nők 30 százalékkal több szöveti elváltozást képesek érzékelni az orvosoknál. Ezek az elváltozások 50 százalékkal is kisebbek lehetnek azoknál, amelyekre az orvosok általában rátalálnak.

Papamija naponta tíz nőt vizsgál meg a La Rivera egészségügyi központban, 45 perces vizsgálat keretében. Azt mondja vele könnyebben beszélnek nyíltan a páciensek erről a kényes témáról. Ha bármilyen csomót észlel, Papamija az orvossal egyeztet újabb időpontot további vizsgálatra, egyedül nem tesz megállapítást.

Kiképzése 9 hónapot vett igénybe mielőtt hivatásos vizsgáló lett Papamijából. Fogyatékossága tehetséggé formálódott, amellyel életeket is menthet, mivel a korai diagnózissal csökkenthető az emelkedő halálozási ráta.

Ráadásul önbizalommal töltheti el ez a munka a vak nőket, és hasznosnak érezhetik magukat a társadalomban, s ez „fényt jelenthet a sötétségben”.