Percek alatt kimutatja a baktérium jelenlétét az új találmány

 

Amerikai tudósok kifejlesztettek egy készüléket, amely napok helyett akár percek alatt képes kimutatni a baktériumok jelenlétét a laborvizsgálaton.

Úgy tűnik, hamarosan megoldása lehet annak a bevett orvosi gyakorlatnak, mely szerint az orvosok erős antibiotikumokat írtak fel a betegeknek, amíg a laboreredményre vártak. Az új készülék ugyanis akár harminc perc alatt képes elemezni a mintát az eddig megszokott három-öt nap helyett – olvasható a The Japan Times japán hírlapban.

Az eszközt az Egyesült Államokban, a Pennsylvania Állami Egyetemen fejlesztették ki. Az egyetem professzora és a készülék társfejlesztője, Wong Pakkin szerint

a találmány egyelőre azt képes megállapítani, hogy van-e a mintában baktérium, és alkalmazható-e a gyógyszeres kezelés.

A baktérium fajtáját ugyan még nem lehet beazonosítani, de a tudósok már nekiláttak a kiegészítő funkció megtervezéséhez.

A húgyúti fertőzés számít ma a leggyakoribb bakteriális fertőzésnek, habár a vizeletminták több mint hetvenöt százaléka, amelyet elemzésre küldenek, negatív eredményt mutat.

Ha gyorsan kizárhatnák vagy megállapíthatnák a baktérium jelenlétét, az jelentősen fokozná a betegellátás minőségét.

A tudósok továbbá azon is dolgoznak, hogy a készülék méretét három éven belül lecsökkentsék, így orvosi rendelőkben és kórházakban is lehet majd alkalmazni.