Sózott vérsejtekkel mutathatják ki a krónikus fáradtságot

 

Amerikai kutatók tesztelték egészséges és krónikus fáradtságban szenvedők vérét, és ez alapján kimutatták, hogy utóbbiak krónikusfáradtság-szindrómában (CFS – Chronic Fatigue Syndrome) szenvednek.

Tudósok szerint a krónikusfáradtság-szindróma ismertetőjele a páciens vérsejtjeinek elektromos válaszában jelenik meg stressz hatása alatt. A csapat azt reméli, a felfedezés segíti majd a betegség kiszűrését és további kutatását– közli egy tudományos lap.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i genetikaprofesszora, Robert Naviaux – aki ugyan nem vett részt a kutatásban – azt mondta a San Francisco Chronicle-nek: Ez egy óriási mérföldkő. Ha majd számokban is megmutatkozik, akkor nagy előrelépésről beszélhetünk.

Csaknem 2,5 millió amerikairól gondolják, hogy krónikusfáradtság-szindrómával él, és tüneteik közé tartozik a komoly kimerültség, amit nem a megerőltetéssel, a fájdalommal, a koncentrációs nehézségekkel vagy a memóriazavarokkal magyaráznak.

Látni, hogy a CFS-ben szenvedők vérsejtjeinek stresszre adott válasza különbözik az egészséges emberekétől. A tudósok úgy mutattak be sejteket, hogy besóztak emberi vérmintákat, majd azokat elektromos ellenállást mérő berendezésre irányították át. A teszt után különbséget véltek felfedezni a beteg és egészséges emberek vére között. A kutatócsoport a vizsgálat során 20 beteg és 20 egészséges személytől vett vérsejtmintát hasonlított össze, és nagy különbséget találtak a két csoport között.

„Nem tudjuk, hogy a sejtek és a plazma miért viselkedik így, de tudományosan alátámasztható, hogy ez a kór nem kitaláció” – mondta Ron Davis, a Stanford Egyetem biokémikusa, aki a CFS-t kezdte tanulmányozni, miután a fia nem volt képes elhagyni az otthonukat a szindróma miatt. „Tisztán látjuk az egészséges és a krónikus fáradtság immunsejtekre gyakorolt hatásainak különbségét.”

A CFS tanulmányozása vitákat gerjesztett eddig, mert néhány tudós szerint a betegségnek pszichés alapja van, és beszédterápiás gyógymódot javasolnak, míg mások elutasítják ezt a módszert. Davis reméli, hogy egy biomarker felfedezése segít majd az orvosi közösségnek elfogadni, hogy a CFS valós betegség.

A címlapfotó illusztráció.