Hideg plazmát teszteltek a Nemzetközi Űrállomáson

 

Az alacsony hőmérsékletű plazma – elektromosan töltött gáz –, amelyet eredetileg a Nemzetközi Űrállomáson teszteltek, most gyógyszerrezisztens baktériumok és vírusok ellen hasznosul, amelyek fertőzéseket okoztak a kórházakban.

Gregor Morfill a német Max Planck Kutatóintézet professzora érte el, hogy összetett háromdimenziós plazmát vizsgálhasson a Nemzetközi Űrállomás segítségével, amelyet a földi gravitáció kilapított volna. A legelső plazma kamráját 2001-ben Szergej Krikaljov űrhajós telepítette az állomás fedélzetére. A legújabb negyedik generációs folytatás a mai napig is fut az űrállomáson – írja az Európai Űrügynökség.

A plazmák gyakran forró gázok, de Morfill professzor csapata kidolgozott egy módszert, amellyel szobahőmérsékletű „hideg plazmát” alkottak. Segítségével leleplezték a baktériumsejtek membránján található apró lyukakat, és elpusztították a DNS-üket, miközben az emberi sejtek nem sérülnek meg. Az elképzelés lényege, hogy a hideg plazmát a baktériumok elpusztítására fejlesztik ki, anélkül, hogy az a betegben kárt tenne.

A kezdeti kezelések az elfertőződött sebek kezelésére irányultak, mint amilyenek például a lábfekélyek. A kezdeti klinikai vizsgálatok jelentős csökkenést mutattak a fertőzött sebek baktériumaitnál, a kezelés segítette a gyógyulást, és csökkentette a fájdalmat. A következő lépésben egy új cég, a Terraplasma Medical kisebb hordozható, akkumulátorral működtethető orvosi plazmagépet fejlesztett ki. A céget az Európai Űrügynökség támogatta.

Az eszközt idén májusban több német egészségügyi intézményben is tesztelik majd.