Csúcstechnológiás a Semmelweis Egyetem új ultrahangkészüléke

 

A legmodernebb technológiát képviseli a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján üzembe helyett ultrahangkészülék, amelyet hétfőn mutattak be.

Merkely Béla, az egyetem rektora kiemelte, hogy az új berendezés nagyban fogja segíteni a mindennapi oktató, kutató és gyógyító munkát. Mint mondta, az egyetem ambiciózus tervei között szerepel, hogy 2030-ra bekerüljön a világ száz legjobb egyeteme közé, és ehhez megfelelő infrastruktúrára, eszközökre és kiváló szakemberekre van szükség.

Ács Nándor, a klinika igazgatója arról beszélt, hogy az egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikája a régió legnagyobb ilyen intézménye, és büszkék arra, hogy a gyártó cég az egyetemre helyezte ki a berendezést. A gép világújdonságnak számít, az eddigi öt ilyen készülékből egy a Semmelweis Egyetemen kapott helyet, és a várandós gondozásban, a korai magzati diagnosztikában, illetve a nőgyógyászati onkológiai kórképek esetében ad az eddigieknél gyorsabb és pontosabb diagnózist. Emellett olyan szintű képalkotást tesz lehetővé, amely tudományos kutatási projektek alapjául is szolgálhat – tette hozzá.

A most átadott ultrahangkészülék memóriája háromszor nagyobb, míg jelfeldolgozó rendszere 10-11-szer gyorsabb az eddig használt – szintén csúcsdiagnosztikai kategóriába tartozó – UH-hoz képest, ennek köszönhetően olyan részletgazdag képet biztosít, hogy a legapróbb eltéréseket is észre tudják venni az orvosok.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján évente 12 ezer ultrahangvizsgálatot végeznek, átlagosan több mint 4000 várandós és 250 endometriózistól szenvedő páciens fordul meg a klinikán. A 60 millió forintba kerülő berendezést a Samsung gyártja, a készüléket tartós kihelyezés formájában, ingyenesen biztosítja az egyetemnek a gyártó cég hivatalos magyar képviselete.