Rákos volt és HIV-vírussal fertőzött, de meggyógyult

 

Egy londoni páciensen végrehajtott csontvelő-transzplantáció után eltűnt az AIDS-t okozó HIV-vírus a férfi szervezetéből – közölték brit lapok.

A férfinél 2003-ban diagnosztizálták a vírust, majd évekkel később kezdték gyógyszeres kezelését. 2012-ben diagnosztizálták nála a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedését (Hodgkin-limfóma). Ezután 2016-ben őssejt transzplantáción esett át, amely elsősorban a rák kezelésére szolgált.

A csontvelő-transzplantáció minden mellékhatás nélkül pusztította el a rákos sejteket, miközben a HIV-vírussal szemben ellenállóvá váló új immunsejtek átvették a korábbi, sebezhetőnek bizonyult, saját immunsejtjei feladatát – közölték.

A The Independent cikke kiemeli, hogy a donor ritka génmutációval rendelkezett, amely természetes védettséget biztosít a HIV-vírussal szemben. A CCR5 gén ritka mutációja az európai lakosság 1 százalékára jellemző.

Hasonló eljárással gyógyítottak meg egy berlini férfit, akin 2007-ben leukémia miatt hajtották végre a csontvelő-transzplantációt.

Mind a londoni, mind a berlini beteg immunrendszere a műtét óta teljesen rendben van. Az újonnan képződött immunsejtek pedig genetikailag azonosak a donor immunsejtjeivel, vagyis hordozzák a HIV ellen természetes védelmet nyújtó mutációt.

A HIV-vírus az elmúlt közel négy évtizedben 35 millió emberéletet követelt és világszerte ugyanennyi a fertőzöttek száma. Az 1990-es évek közepén bevezetett antivirális terápiáknak köszönhetően a halálozások száma drasztikusan csökkent. A piacon elérhető gyógyszerek segítségével egy HIV-vírussal fertőzött embernél nem alakul ki az AIDS.