Csaknem húszkilós policisztás májat operáltak ki egy osztrák nőből

 

Kioperálták az orvosok egy osztrák nő 17,5 kilogrammot nyomó, úgynevezett policisztás máját Grazban.

Peter Schemmer, a Grazi Egyetemi Klinika munkatársa a műtétről a héten tartott sajtótájékoztatón elmondta, valószínűleg ez az eddig eltávolított legnagyobb policisztás máj Európában. Ezen májbetegség jellemzője, hogy a szervben folyadékkal töltött hólyagok alakulnak ki.

A 34 éves páciens, Verena Geier fél évvel az operáció után jól gyógyul. Mint elmondta, teljesen új életérzést tapasztal. „Haskörfogatom olyan óriási volt, már az autóvezetés is problémát jelentett – fejtette ki.

Az operációval összesen 40 kilogramm súlytól szabadult meg egy csapásra. Betegsége miatt túl sok víz gyűlt össze a hasüregében, a műtét során ezt a folyadékot is eltávolították.

A betegség 2015-ben lázzal jelentkezett, majd egy vizsgálat során üregeket észleltek a májában. A következőkben csak megfigyelték a folyamatot, később Geier egy kutatás keretében speciális gyógyszereket kapott, melyek azonban nem használtak.

A páciens csak 2018-ban, erőteljes orvosi nyomásra döntött a májtranszplantáció mellett. „Nagyon féltem tőle – ismerte el a nő, aki február óta ismét tud dolgozni.

A policisztás máj meglehetősen ritka. A klinika szerint mintegy 10 ezer emberre jut egy-egy ilyen eset, mely többnyire genetikai eredetű.

A címlapfotó illusztráció.