Az e-cigi a leszokás kulcsa?

 

Az elektromos cigaretta hatékonyabb lehet a leszokásban, mint a nikotinpótló eszközök, például a rágógumi, a nikotintapasz vagy az inhalátor – állapította meg egy brit tanulmány.

A kutatásban 886-an vettek részt. Azoknál, akik elektromos cigarettát használtak, egy év után 18 százalékos volt azok aránya, akik leszoktak a dohányzásról, míg a nikotinpótló terápián résztvevők csoportjánál 9 százalékos – írták a londoni Queen Mary Egyetem kutatói a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmányban. A tudósok a brit állami egészségügy dohányzás elleni programja keretében leszokni vágyó felnőtt dohányosokat három hónapon keresztül vagy nikotinpótló eszközökkel, vagy újratölthető e-cigarettákból álló kezdő csomaggal látták el. Mindkét csoport igénybe vehette a pszichológiai tanácsadás is.

Elektromos cigaretta töltődik egy számítógép USB-csatlakozójáról ( Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Elektromos cigaretta töltése egy számítógép USB-csatlakozójáról ( Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Egy év után szén-monoxidos mérésekkel ellenőrizték a tartós cigarettaabsztinenciát. Az elektromos cigarettát használók 18 százaléka volt absztinens. Ezt az arányt klinikai tanulmányokban gyógyszerek alkalmazásával sikerült elérni. Az e-cigarettát használók 80 százaléka egy év után is használta az eszközt. Azok között, akik nikotinpótló eszközöket használtak, csak a csoport 9 százaléka szokott le.

Az eddigi tudományos kutatások arra jutottak, hogy a dohányzásról való leszokáshoz nyújtható legjobb a gyógyszeres segítség. Ezek a gyógyszermentes eszközökhöz képest 50-70 százalékkal nagyobb sikerrel hatottak. A leghatékonyabb eszköznek eddig a vareniclin nevű hatóanyagot tekintették. A tabletta formában létező gyógyszer ugyanúgy az agy nikotinreceptoraira hat és dopaminkiválasztást idéz elő, ezért a további cigarettázást már nem tekinti „jutalomnak” az agy.

Az elektromos cigaretták hosszú távú hatásáról ugyanakkor heves vita zajlik. Vitatott az a kérdés is, hogyan lehet megakadályozni, hogy a fiatalok az e-cigarettákon keresztül váljanak nikotinfüggővé.