Immunterápiával kezelhetővé válik a rák

 

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik a nem is olyan távoli jövőben.

Hondzso Taszuku megjegyezte, hogy lesznek daganatok, de nem fognak növekedni, így megtartható az életminőség.

A Kiotói Egyetem 76 éves főigazgató-helyettese – aki James P. Allison amerikai kutatóval együtt érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására irányuló tumorterápia kifejlesztéséért – a stockholmi Karolinska Intézetben mondott beszédet.

Felfedezéseik mérföldkövet jelentettek a rák elleni küzdelemben

Kutatásaik során a tudósok arra koncentráltak, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer képes legyen megtámadni a rákos sejteket. Felfedezéseik mérföldkövet jelentettek a rák elleni küzdelemben. A Nobel-díj december 10-i átadására Stockholmba érkezett Hondzso és James P. Allison több előadást és sajtótájékoztatóit is tart a svéd fővárosban kutatásairól.

Allison a japán tudóshoz hasonlóan annak a véleményének adott hangot, hogy nem valószínű, hogy a rákot ki lehet irtani a következő évtizedekben, de jelentős előrelépések lehetnek a betegség kezelésében. Hamarosan közel kerülhetünk néhány ráktípushoz – hangoztatta az amerikai kutató, emlékeztetve a melanoma kezelésében elért eredményekre. De a világ soha nem lesz mentes a daganatoktól – tette hozzá.

Az immunterápia magas költségeivel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy valami történni fog a költségeket illetően. Reménykednek kell abban, hogy az árak csökkennek köszönhetően a versenynek és a bölcsességnek – mondta.

A 9 millió svéd koronával (282 millió forint) járó tudományos Nobel-díjakat hétfőn adják át a svéd fővárosban, a díjátadó ünnepséget hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják.

A címlapfotó illusztráció.