Egyre gyakoribb a szívroham a fiatal nők körében

 

Az egykor idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint.

Az Észak-karolinai Egyetem orvosi karának kutatói a szívroham előfordulását vizsgálták fiatalok körében. Ezt a korosztályt kevésbé vonják be a kardiológiai tanulmányokba.

Tíz százalékkal nőtt a női betegek aránya

Az új kutatás 28 ezer, szívroham miatt 1995 és 2014 között kórházba került ember adatait elemezte. Eredményeik szerint 30 százalékuk fiatal, 35 és 54 közötti beteg volt. Azt is kimutatták, hogy egyre több fiatal szenved szívrohamot: a tanulmány kezdetén a résztvevők 27 százaléka, a végén több mint 30 százalék. A nők körében még nagyobb volt a növekedés, a betegek aránya 21 százalékról 31 százalékra emelkedett. Ez jóval nagyobb emelkedés, mint amelyet a fiatal férfiak körében tapasztaltak.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben csökkent a szívrohamot szenvedők aránya a 35 és 74 év közöttiek körében.

A kutatók azt találták, hogy a szívroham előfordulása nőtt azok körében, akik magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedtek. A fiatal férfiakkal összehasonlítva a fiatal nőknél nagyobb arányban fordult elő magas vérnyomás, a cukorbetegség és a krónikus vesebetegség.

A ritka tünetek félrevezetők lehetnek

A szívkoszorúér-betegséget a férfiak betegségének tartják, így amikor nők keresik fel a sürgősségi osztályt mellkasi fájdalommal, nem tekintik őket magas kockázatú betegnek. A férfiak és a nők körében eltérők a tünetek. A nők körében ritkábban előforduló tünetek jelentkezhetnek, és ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem veszik észre, ha szívrohamuk van – idézte Sameer Arorát, a tanulmány vezetőszerzőjét a Medicalxpress.com hírportál.

A címlapfotó illusztráció.