Vigyázzunk egymásra és magunkra a hőségben

 

Péntekig 25 Celsius-fok fölött marad az átlaghőmérséklet. Ilyenkor az egészséges emberi szervezetnek is több folyadékra van szüksége, és egy-két, légkondicionált helyen eltöltött óra is sokat segíthet abban, hogy a szervezet elviselje a hőséget – monda el a Krónikának Páldy Anna főorvos.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) szaktanácsadója arra figyelmeztetett, hogy a nagy melegben különösen oda kell figyelni az idősekre, a krónikus betegekre és a kismamákra.

A szaktanácsadó elmondta: az idősek vagy az olyan veszélyeztetett betegcsoportokba tartozók, mint a légzőszervi vagy keringési betegségekben szenvedők lehetőség szerint tartózkodjanak olyan helyiségben, amit hűteni tudnak.

Megjegyezte, hogy éjszakánként nagyon fontos a lakás szellőztetése is. Hozzátette: a túlsúlyosak, a metabolikus – anyagcserezavar – szindrómában szenvedők vagy a cukorbetegek nagyon nehezen viselik a nagy hőséget, ők sokkal hamarabb túlmelegszenek, amely egy belső napszúrás-, belső hőguta előtti állapotot idézhet elő. Az ő figyelmüket a szakember fokozottan felhívta arra, hogy tartsák be az egészségügyi szakemberek által előírt szabályokat.