Először ültettek be rekeszizom-pacemakert Magyarországon

 

A rekeszizom-pacemaker hasonlatos a szívgyógyászatban használatos eszközhöz, a légzőizmot stimulálja, segítségével képes a beteg önállóan lélegezni. Az ötéves kisfiú, aki a műtétig folyamatos éjszakai gépi lélegeztetésre szorult, a májusi műtét óta jól van.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója elmondta, a pacemakert kulcslyuksebészeti módszerrel ültették be a gyermekbe, akinek egy ritka, a központi idegrendszer légzőközpontját érintő betegsége van. Ennek lényege, hogy a légzőközpont alvás közben nem működteti a rekeszizmot, ennek következtében minden alváskor gépi lélegeztetésre volt szükség.

A pacemaker a rekeszizmot folyamatosan stimulálja, ezáltal már nincs szükség gépi lélegeztetésre, így jelentős életminőség-javulás következhet be – emelte ki.

A rekeszizom-pacemaker minden olyan, tartós gépi lélegeztetést igénylő betegnél alkalmazható, aki felső légzőizom-bénulásban vagy úgynevezett kismértékű légzésben szenved, és rekeszideg-rekeszizom funkciói elégségesek elektromos ingerek fogadására. Az eszköz használható tehát alvás alatti légzéskimaradás illetve az agytörzs- vagy a gerincvelő sérülése, betegségei esetén is.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Európában is egyedülálló beavatkozás kapcsán arról beszélt, az egyetem mindig is törekedett a új és előremutató megoldások bevezetésére és alkalmazására. Mint mondta, reményei szerint ez az eszköz sok kisgyermeken fog segíteni.

Lódi Csaba, az intenzív terápiás osztály vezetője beszámolt arról, hogy a következő ilyen beavatkozások szeptemberben és októberben várhatók a klinikán.

A címlapfotó illusztráció.