Az egészséges életmóddal elkerülhető a cukorbaj

 

Ma Magyarországon csaknem egymillió embert érint a cukorbetegség valamelyik fajtája, a betegek száma pedig évről évre rohamosan nő. A betegség megelőzésében fontos a kockázati tényezők elkerülése. A cukorbetegek világnapján, június 27-én ezekre igyekeznek a különböző eseményeken felhívni a lakosság figyelmét.

Bár a cukorbetegséghez hasonló civilizációs betegségek kialakulását legtöbben az öröklődéssel hozzák összefüggésbe, számos kutatás igazolja, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulása elsősorban az életmódunkra vezethető vissza. A már fogantatáskor megkezdett tudatos táplálkozással a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető, akár megelőzhető, és visszafordítható is lehet.

A helytelen életmód miatt megduplázódott a cukorbetegek száma

Míg a diabétesz különböző típusairól és az egyes típusok közötti különbségekről folynak a kutatások, a megelőzéssel kapcsolatban már jóval több információ áll a rendelkezésünkre. Az 1-es típusú diabétesz elsősorban gyermek- vagy fiatalkorúaknál jelenik meg, és genetikai betegségként tartják számon, míg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása legtöbbször kifejezetten az életmódunkhoz köthető, így kockázatát nagyban fokozza a nem megfelelő étrend és a mozgáshiány.

Magyarországon 2003 és 2015 között nem csupán a felnőtt lakosság, de a gyermekek körében is megduplázódott a cukorbetegek száma, ami szoros összefüggésben áll azzal, hogy a kisgyermekek és a felnőttek étrendje nem különül el eléggé.

Egy hazai, kismamák és szoptató anyukák körében végzett kutatás szerint a 3 év alatti gyermekek csaknem fele már ugyanazt fogyasztja, amit a felnőttek, a kisbabák 80 százaléka pedig már 4 hónapos korától csaknem napi rendszerességgel fogyaszt hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszert.

A cukorbetegek világnapját az Egészségügyi Világszervezet szervezésében tartják meg minden évben. A cukorbetegséget sok esetben meg lehet előzni, ráadásul a diabétesz megfelelő kezelésével a súlyos szövődmények is elkerülhetők. Az időben felismert betegség jól karbantartható. Egy terheléses vércukorvizsgálat a hajlamot is kimutathatja, így akár előre fel lehet venni a harcot a betegséggel szemben.

A hosszabb ideig szoptatott babáknál kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség

A legfrissebb epigenetikai kutatások – amelyek arra keresik a választ, hogy a környezeti tényezőknek a szülőkre gyakorolt hatása milyen változásokat okoz az utódok génjeiben – szerint a fogantatástól számított első ezer nap soha vissza nem térő lehetőséget nyújt a felnőttkori egészség megalapozásához.

A kismama étrendje, a szoptatás és a 2 év alatti kisgyermekek táplálása különösen fontos időszak a cukorbetegséghez hasonló civilizációs betegségek megelőzésében. Egészséges életmód és megfelelő étrend mellett nem csupán a magzat, de a kismama esetében is csökkenti a betegség későbbi kialakulásának kockázatát.

A szoptatás az egyik legfontosabb időszak a kismama és a kisbaba életében: amellett, hogy megalapozza a baba érzelmi és mentális egyensúlyát, segíti az immunrendszer alapját képező bélflóra kialakulását, és olyan betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik, mint az allergia vagy a cukorbetegség.

A hosszabb ideig szoptatott babák esetében kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, de a szoptatás nemcsak a kisbaba, hanem az anyuka egészségére is hatást gyakorol. A terhességi cukorbetegség tünetei ugyan elmúlnak a várandósság után, de kialakulása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Azoknál az anyáknál viszont, akik legalább fél évig szoptattak, ennek a veszélye sokkal alacsonyabb.

Fontos elkülöníteni a gyermekek és a felnőttek étrendjét

A cukorbetegek világnapja kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az elhízás és a cukorbetegség közötti összefüggés ugyanannyira érvényes a gyerekekre, mint a felnőttekre. A kismamák és babáik esetében pedig a megfelelő korai táplálás kulcsfontosságú – mondta Tokodi István gyermek-gasztroenterológus, az Első 1000 nap program szakértője.

Hazánkban a két év alatti gyerekek ötöde potenciálisan túlsúlyos vagy elhízott, aminek az egyik leggyakoribb oka, hogy az első születésnapjuk után a babák közel harmada felnőtteknek készült ételeket kap. Nagyon fontos, hogy a szoptatás után a kisbabát még körülbelül 3 éves korig nem ajánlott felnőtteknek készített ételekkel etetni, a kisgyermekek tápanyagigénye ugyanis merőben eltér a felnőttekétől – tette hozzá a szakértő.