Új PET-CT segíti majd a munkát a Semmelweis Egyetemen

 

A közép-európai régióban egyedülálló kutatóközpont legfőbb pillérét képezheti majd az a PET-CT, amelyet a Semmelweis Egyetem használhat a közeljövőben nagyállat-modellek vizsgálata során. A projekt a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet vezetésével a Nukleáris Medicina Tanszéken valósul meg, és a kutatásokban az egyetem több intézménye is részt vesz.

Az egyedülállóan nagy érzékenységű berendezés olyan, ma még gyógyíthatatlan kórképek, illetve azok kóroki tényezőinek széles körű feltérképezésére ad lehetőséget, mint a prosztatadaganat egy agresszív típusa és a központi idegrendszeri keringési rendellenességek.

Napjainkban a prosztatadaganat és a stroke modellezése többnyire rágcsálókban történik, mivel a jelenleg széles körben elérhető kutatási célra szánt képalkotó eszközök csupán kisállatok vizsgálatára alkalmasak. Az emberi agy és a prosztata azonban lényegesen különbözik a rágcsálók szerveitől, ezért az ilyen modelleken nyert eredmények sokszor csak megszorításokkal alkalmazhatók az emberi vizsgálatok során.

A PET-CT berendezés legfőképp a daganatos betegségek diagnosztikájában fontos. Már akkor is kimutathat kóros elváltozást, amikor a daganatot a hagyományos módszerekkel még nem lehet diagnosztizálni. Emellett a szív- és érrendszeri, továbbá az ideg- és elmebetegségek kezelésében is komoly szerepet játszik.

A transzlációs kutatás sajátossága, hogy a laboratóriumi gyakorlatban megszokott kisállatmodellek helyett nagy állatokon vizsgálja a mesterségesen előidézett kóros állapotok előrehaladását, és a terápiás eljárások hatékonyságát. Előnye, hogy a nagyállat-modellek fiziológiás tulajdonságai sok esetben meglepő hasonlóságot mutatnak az emberéhez, aminek köszönhetően kevesebb állat felhasználásával több vizsgálati adat nyerhető egy kísérletsorozatban, ami fontos etikai szempont is.

A módszer alkalmazásának másik nagy előnye, hogy lehetővé teszi az új terápiás készítmények és diagnosztikus eljárások átvitelét az előzetes klinikai állatkísérletekből emberi alkalmazásra. Ezzel egyes gyógyszerek klinikai bevezetéséhez tudnak hozzájárulni.

Hosszú távon ez az együttműködések szélesítését eredményezi a hazai és nemzetközi gyógyszerfejlesztő cégekkel.

A képalkotó berendezés beszerzésére az Innovatív nagyállat-modellek a klinikai terápiás kutatás szolgálatában című, VEKOP-2.3.3-15-2017-00024 jelű pályázat keretében nyílik lehetőség, több mint 400 millió forint összegű, vissza nem térítendő, uniós és hazai támogatással. A projekt befejezése 2020. november végén várható.