Kis odafigyeléssel felvehetjük a harcot a magas koleszterinnel

 

Dr. Ádám Ágnes belgyógyász a Család-Barát magazin vendégeként elmondta, hogy érdemes újra elővenni a jó és rossz koleszterin témáját, és tisztázni bizonyos kérdéseket ezekkel kapcsolatban. A gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban is élnek tévhitek a köztudatban, illetve a táplálkozás terén is merülnek fel kérdések.

A szakorvos megjegyezte, hogy a növényi zsiradékok egészségesek, így a telítetlen zsírsavak felé érdemes a táplálkozásunkat vinni az állati zsiradékok túlzásba vitt fogyasztása helyett. A lappangó zsiradékokkal sem árt vigyázni, például a sajtokkal vagy a tejszínekkel. Bár ezek az élelmiszerek egészségesek, de magas a zsírtartalmuk. Ezért ha tehetjük, tejtermékek esetében válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat.

A csokoládé is emelheti a koleszterin szintünket, hogyha mértéktelenül fogyasztjuk. Ezért a benne található kakaóvaj a felelős.

A belgyógyász hozzátette, hogy abban az esetben is lehet valakinek a magas a koleszterinje, hogyha egészségesen táplálkozik.

Az 5-ös érték feletti koleszterin már magasnak számít. Bizonyos betegségek esetén, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a különböző vesebetegségek, fontos, hogy a kezelőorvosok ez alá a szint alá vigyék a betegek koleszterinjét.

Az LDL a rossz, míg a HDL a jó koleszterin. Dr. Ádám Ágnes kihangsúlyozta, hogy ezek arányát is figyelni kell. Elhangzott, hogy ezeken az arányokon úgy lehet a leghatékonyabban változtatni, hogyha átalakítjuk az étrendünket, törekszünk a minél zsírszegényebb táplálkozásra.

A belgyógyász mindenki figyelmébe ajánlotta a mediterrán étrendet. Ez a diéta bővelkedik zöldségekben, gyümölcsökben, zsírszegény húsokban és rostban gazdag élelmiszerekben, és sokat segíthet abban, hogy felvegyük a harcot a magas koleszterinnel szemben. A tojásnak bár nagyon magas a fehérjetartalma, de a szakemberek napi egyet engedélyeznek belőle.

Nagyon fontos a testmozgás is. A magas zsírt le lehet mozogni, napi egy óra dinamikus mozgással: ez lehet séta, kocogás, kerékpározás, úszás vagy akár lépcsőzés is.

Létezik örökölt magas koleszterinszint is. Azonban ezt sem szabad félvállról venni, ebben az esetben is orvoshoz kell fordulni, és a felírt gyógyszereket szedni.

A belgyógyász kiemelte, hogy nem szabad félni a gyógyszeres kezeléstől, és nem kell tartani a gyógyszerek mellékhatásaitól sem. A kezelés betartása olyan további betegségek kialakulásától védi meg a pácienseket, mint az érelmeszesedés, a trombózis, a szívinfarktus vagy a stroke.