Egyre többeket érintenek a pajzsmirigy problémák

 

Dr. Koppány Viktória, endokrinológus volt a Család-Barát magazin vendége, aki a pajzsmirigy alul- és túlműködésén túl a speciális összefüggéseket is bemutatta. Mivel ez a mirigy a nyakunkon található, a pajzsporc előtt, és csak egy kis bőr választja el a külvilágtól, ezért könnyen megbetegedhet.

A szakorvos megjegyezte, hogy a pajzsmirigy önmagában is megbetegedhet hormon elváltozástól függetlenül. Elhangzott, hogy a pajzsmirigy betegség örökölhető: ha egy édesanyának pajzsmirigy túlműködése van/volt, akkor a gyermeke is hajlamos lehet erre a betegségre. Az endokrinológus kiemelte, hogy a nőknél sokkal gyakoribbak a pajzsmirigy betegségek.

A pajzsmirigy betegség kapcsolódhat más problémákhoz is. Gyakori, hogy akinek az élete során volt pajzsmirigy problémája, annál a személynél előjöhet a betegség a változókorban is.

A pajzsmirigy probléma már egy vérvétel során is kiderülhet a TSH-értékekből. Az ultrahang pedig hozzájárul ahhoz, hogy még átfogóbb képet kapjanak az orvosok a pajzsmirigy állapotáról.

Inzulinrezisztenciában a pajzsmirigy állapota romolhat: ha rosszak a cukor- és az inzulinértékek, akkor a pajzsmirigy alulműködhet. De policisztás ovárium szindrómában (PCOS) is jelentkezhet ugyancsak pajzsmirigy alulműködés.

A szakorvos hozzátette, hogy a pajzsmirigy alul- és túlműködése váltakozhat az érintetteknél, főleg abban az esetben, hogyha a pajzsmirigyet egy autoimmun gyulladás érinti.

A pajzsmirigy betegségek is mutatnak szezonalitást: a tavaszi-nyári időszakban a meleg ront azoknak a betegeknek az állapotán, akiknek túlműködik a pajzsmirigye. Télen viszont az alulműködéses páciensek állapota rosszabbodik, mivel a hideg évszakban a pajzsmirigy hormonigény megnő a szervezetben, ezért sok esetben a gyógyszeres kezelés megváltoztatása is felmerülhet.

Ha egy pajzsmirigy beteg várandós lesz, akkor fokozottan figyelni kell arra, hogy a kismama hormonellátottsága mindig megfelelő legyen, mivel a gyermeknek az első három hónapban nincs saját pajzsmirigye, az édesanyától kapja a hormonokat. A magzat szellemi- és központi idegrendszeri fejlődéséhez pedig szükségesek az anyai pajzsmirigy-hormonok. Elmondható tehát, hogy a pajzsmirigy mindenféle anyagcserében szerepet játszik – magyarázta az endokrinológus.

A dohányzás vagy az olyan környezeti ártalmak, mint a légszennyezettség vagy a radioaktív sugárzás pajzsmirigy károsító hatással bírnak. De a szélsőséges táplálkozást is ide lehet sorolni. Egy kiegyensúlyozott étrend természetesen nem okoz problémát, viszont bizonyos golyvakeltő ételek – mint a káposzta, vagy a brokkoli – túlzásba vitt fogyasztása pajzsmirigy magnagyobbodáshoz vezethet.

Sőt vannak olyan jódban gazdag ételek, mint a tengeri herkentyűk, amelyeket bizonyos pajzsmirigy betegek esetében tiltólistára helyeznek a szakorvosok. egy pajzsmirigy túlműködéses betegnek úgynevezett jódtilalma van, míg egy gyógyszeres kezelésben részesülő, alulműködéses páciensnek is javasolt kerülni a jódot, mert a pajzsmirigy működésén már nem fog a jódbevitel segíteni.

Akad pár olyan tünet, amely esetén pajzsmirigy problémára gyanakodhatunk, és érdemes felkeresni az orvost. A megnagyobbodott pajzsmirigy, a hirtelen bekövetkező súlyvesztés vagy súlygyarapodás, a hajhullás, a szapora szívdobogás vagy a bőr- és körömproblémák egyaránt pajzsmirigy problémára utalhatnak.

Ha valakinek idősebb korban jelentkeznek pajzsmirigy problémák, akkor érdemes egy átfogó vizsgálaton is részt vennie, mert nem kizárt, hogy súlyosabb betegség – például daganat – állhat a háttérben – hangsúlyozta a szakértő.