Az esetek többségében meg lehet előzni fogaink elvesztését

 

A fogágybetegség és a fogszuvasodás számít a két leggyakoribb fogászati alapbetegségnek. A felnőtt magyar lakosság mintegy 80 százaléka küzd ezekkel a betegségekkel, amelyek a fogak elvesztésének elsődleges okai.

A fog- és ínybetegségek kialakulása megelőzhető, rendszeres, félévenkénti fogászati kontrollal és a helyes fogmosási technika elsajátításával – mondta el az egészséges íny napja alkalmából Windisch Péter, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának igazgatója.

Annak érdekében, hogy minél többen jussanak hiteles információkhoz, a Parodontológiai Klinika ősszel ingyenes, prevenciós előadás-sorozatot tart, amelyre bárki regisztrálhat.

Rendszeres kontrollal és alapos tisztítással őrizhetjük meg fogaink egészségét 

Az ínygyulladás a fogágybetegség hátterében a fogakra lerakódott lepedékben lévő baktériumok állnak. Gyakorlatilag nem megfelelő fogmosási technika mellett minden egészséges embernél kialakulhat ínygyulladás. Tinédzserkorban és várandósság alatt a hormonális változások is hozzájárulnak a megjelenéséhez.

Az ínygyulladás a lepedék professzionális, azaz szakember általi eltávolítása és jó fogmosási technika elsajátítása után gyógyul. Napi kétszeri fogmosással, a fogközök tisztításával és félévenkénti fogorvosi kontrollal hosszú időn keresztül, akár életünk végéig megőrizhető fogaink egészsége. Ha azonban nem kezelik a gyulladást, idővel egyre jobban károsodik a fogak tartószerkezete – ezt nevezzük fogágybetegségnek.

Nem szabad félvállról venni a különböző elváltozásokat

A fogágybetegség kialakulásában a bakteriális lepedéken túl genetikai tényezők és számos általános szervezeti betegség – elsősorban cukorbetegség –, valamint olyan rossz szokások, mint a dohányzás is szerepet játszanak.

Windisch Péter hangsúlyozta, évek, évtizedek alatt kialakuló elváltozásról van szó: a kellemetlen lehelet, a mozgó fogak, a kiszélesedett fogközök, a vérző íny mind-mind azt jelzi, hogy érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni. Ha idejében felismerik és kezelik a kórképet, rendszeres kontroll mellett akár élethosszig megőrizhetők a fogak.

Az egyetemi tanár felhívta a figyelmet arra is, hogy a kezeletlen fogágybetegség azon túl, hogy a fogak elvesztéséhez vezet, a szervezet egészére kihat: összefüggésbe hozható koraszüléssel és egyéb szülési komplikációkkal, és többek között a cukorbetegséget is negatívan befolyásolja.

A daganatok ellen és a csontritkulásra felírt szerek szedésének megkezdése előtt javasolt alaposan átvizsgáltatni fogainkat, mert ezen gyógyszerek használata alatt már kockázatos a legtöbb fogászati beavatkozás. Továbbá érdemes altatás és nagyobb műtétek előtt a fogköveket eltávolíttatni, és szükség esetén az ellátásra szoruló fogakat kezeltetni.

Az első fogak megjelenésétől fontos a mindennapos szájápolás

A fogágybetegséggel szemben a fogszuvasodás kialakulása főként a gyerekeket és a fiatal felnőtteket érinti. Kiinduló tényező ebben az esetben is a nem megfelelő szájhigiénia miatt megjelenő lepedék. Az ebben letelepedő fogszuvasodást okozó baktériumok hatékonyságát a helytelen táplálkozási szokások – például nassolás vagy cukros italok fogyasztása – fokozzák.

Kevesen tudják, hogy a szájápolást az első fogak megjelenésétől kell elkezdeni: naponta kétszer, a gyermek napirendjébe beépítve, reggel és este. Fontos, hogy a kisgyermek lássa szüleit fogmosás közben, mert az utánzással eltanulja ezt a fontos, mindennapi cselekvést. A félévenkénti fogorvosi kontroll 3 éves kortól javasolt.

„Lyukasórákat” és előadásokat szerveznek a klinika munkatársai

A fogágy megbetegedéseivel és kezelésével foglalkozó klinika Jurácsik Tímea és Michailovits Georgina vezetésével szeptembertől havi rendszerességgel interaktív előadás-sorozatot szervez érdeklődőknek. Csütörtök délutánonként egy órában tájékoztatják a megjelenteket többek között az ínybetegségekről, a fogászati implantációról és a fogszabályozásról.

Minden alkalommal bemutatják a helyes fogmosási technikát hagyományos és elektromos fogkefével. A résztvevők abban is segítséget kapnak, hogyan igazodjanak el a fogkrémek, fogkefék és egyéb szájápolási kiegészítők kiválasztása során.

A fog- és ínybetegségek kialakulása szempontjából a legveszélyeztetettebb korcsoportnak, a középiskolásoknak külön előadást terveznek „Lyukasóra” címmel, ahol szó esik a fogszuvasodásról, az ínygyulladásról, a fogfehérítésről és a dohányzás káros hatásairól.