Áttörést hozhat egy molekula a rákgyógyításban

 

Az izraeli kutatók által kifejlesztett kezelés egy olyan fehérje termelésének meggátlásán alapul, amelyből feltűnően sok található a ráksejtekben, daganatokban.

A kutatóorvosok egy olyan molekulát fejlesztettek ki, amely megállítja a rákos sejtek növekedését. Az új módszert egereken is kipróbálták, és jó eredményeket értek el: nemcsak megtorpant a beteg sejtek növekedése, de úgy találták, hogy azok „visszaváltoztak” nem rákos sejtekké.

A laboratóriumi körülmények között, az egereken végzett kísérletek bebizonyították, hogy a kifejlesztett molekula – amely a siRNA nevet kapta – képes gátolni a mellrák, tüdőrák vagy az agyrák súlyosbodását, mindezt úgy, hogy a kezelések az egészséges sejtekben nem okoznak károsodást.

A siRNA-kezelést követően az „újraprogramozott” rákos sejtek anyagcseréje megváltozott, ezáltal csökkent a daganatok növekedése. Előrehaladottabb stádiumban a rákos őssejtek is eltűntek.

A kutatások még korai szakaszban vannak, de a most felfedezett molekuláris módszer biztató lehetőségnek tűnik a rák új, hatásos kezelésére.