Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

 

Az 1,7 milliárdos beruházás húsz új munkahelyet teremt.

Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elmondta: az új labor a piaci versenyképesség növelése érdekében megvalósított Innovatív gyógyszeripari kutatás-fejlesztés című, mintegy 4,89 milliárd forint összköltségű projekt részeként készült el. A beruházás felét a Gazdaság és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatta.

A mostani fejlesztéssel 290-re nőtt a Richter debreceni gyárában foglalkoztatottak száma – tette hozzá az igazgatóság elnöke megjegyezve, hogy a biotechnológiai üzemük további fejlesztésével újabb 120 munkahelyet teremtenek a városban. Bogsch Erik elmondta azt is, hogy cégük évente több mint 40 milliárd forintot költ kutatás-fejlesztésre, amiben maghatározó a biológiai készítmények aránya.

Jelentős lépés az új laboratórium

Az új molekuláris biológiai laboratórium átadása jelentős lépés abba az irányba, hogy nemzetközi szinten is versenyképessé tegyék a hazai biotechnológiai gyártást – mutatott rá a beruházás jelentőségére Bogsch Erik.

Debrecen, 2018. március 29. Laboratóriumi munkatársak a Richter Gedeon Nyrt. új debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában az avatás napján, 2018. március 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Laboratóriumi munkatársak a Richter Gedeon Nyrt. új debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Orbán Gábor vezérigazgató hozzátette: olyan k+f technológiák kifejlesztését tervezik a debreceni laboratóriumban, amelyek jelentősen hozzájárulnak a biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszerek hatásmechanizmusának, illetve a fellépő mellékhatások kialakulásának megértéséhez. A debreceni laboratóriumban kifejlesztendő bioszimiláris fehérjekészítményekkel a daganatos- és autoimmun-betegségekben szenvedő betegeket lehet gyógyítani – jelezte.

A debreceni laboravatást megelőzően megújította több mint egy évtizedes tudományos, kutatás-fejlesztési és oktatási együttműködését a Debreceni Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt.

A kormány támogatja az egyetem projektjét

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter mindkét eseményen elmondta, hogy a kormány támogatja a Debreceni Egyetem mintegy négymilliárd forint értékű, funkcionális élelmiszerek fejlesztésére vonatkozó kutatási projektjét.

Szavai szerint a magyar élelmiszergazdaság jövője szempontjából nyilvánvalóan jobb perspektívákat nyújtanak a funkcionális élelmiszerek, mint a hagyományos tömegáruval való megjelenés a világpiacon. Ehhez megfelelő tudományos kutatási háttér kell, ezért a Debreceni Egyetem a tokaji borvidéken, Mádon hozna létre egy kutatóközpontot, aminek a kialakítását a kormány is támogatja, csakúgy mint a nemzeti oltóanyaggyár koncepciójának egyetemi előkészítését – jelezte Kósa Lajos.

Hozzátette: a kormány számára kiemelten fontos a hazai ipar támogatása, és ebben a Richter mint a magyar gyógyszeripar zászlóhajója, és a kormány stratégiai partnere, fontos szerepet játszik.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a Debreceni Egyetemet a város egyik, a Richter gyógyszeripari céget a másik “innovációs hajtóművének” nevezte. A polgármester örömmel nyugtázta, hogy a Richter debreceni gyárának 2012-ben megkezdődött működése óta folyamatosan fejlesztenek a városban, s a gyártó- mellett kutatóbázist is működtetnek Debrecenben.