Négy éve éllovas a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája

 

Továbbra is a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között. 2017-ben több mint 130 beavatkozást végeztek.

A rangsor élén áll Európában a klinika

Dr. Máthé Zoltán igazgató, egyetemi tanár arról is beszámolt, hogy 2014 óta minden évben ők végezték a legtöbbet ebből a beavatkozásból. A listán egyébként 77 vesetranszplantációs központ szerepel. Májátültetések tekintetében a harmadik helyen végeztek európai viszonylatban. Összesen 74 ilyen beavatkozást hajtottak végre az orvosaik.

A szervátültetés összehangolt munka

A nyolc tagország közül Magyarország csatlakozott utoljára az ötven éve alapított Eurotransplanthoz. De a Transzplantációs és Sebészeti Klinika így is már egy év után az élvonalba került, és vezető szerepét az elmúlt négy évben meg is őrizte. Az igazgató kiemelte, hogy a szervátültetés igazi csapatmunka, minden alkalommal legalább húsz-harminc szakember összehangolt és egymásra épülő tevékenysége szükséges a sikerhez.

Milliók egészségéért felelnek

Jelentősen nőtt az élődonoros veseátültetések száma is az intézményben 2017 folyamán. Az esetek többségében a beteg közeli hozzátartozója volt a szerv adományozója. A vese transzplantációk vonatkozásában a Semmelweis Egyetem látja el a nyugat- és észak- magyarországi régiót, amely több mint  ötmillió embert jelent.  Így a klinikán végzik a veseátültetések mintegy 60 százalékát az országban.

Új módszerekkel a gyorsabb felépülésért

Az országban májátültetést csak az egyetem klinikáján végeznek. Az igazgató az eljárások kapcsán kiemelte, hogy az elmúlt években  új, nemzetközi tapasztalatokon alapuló módszereket vezettek be. Így tavaly a betegek felénél már nem volt szükség vérkészítmény adására a műtét során. Jelentősen lerövidült az operáció ideje és gyorsabbá vált a felépülés, valamint és a gyógyulás is. A betegek jó része mindössze két hetet tölt az intézmény falai között a beavatkozást követően.