Magyarok is közreműködtek a téli olimpia analitikai rendszerének kifejlesztésében

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal közösen fejlesztett digitális analitikai rendszer lehetővé teszi, hogy az orvosok és egészségügyi szakemberek valós idejű információkat kapjanak a versenyzők egészségi állapotával, sérüléseivel és esetleges várható betegségeivel kapcsolatban. A rendszert a 2020-as tokiói olimpiai játékokon is használja majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Az alkalmazás átfogó képet ad a sportolók egészségi állapotáról és javítja a játékok biztonságát

Az alkalmazás olyan értékes információkat tesz elérhetővé egy helyen és felületen, mint például a sportoló sérüléseinek és betegségének adatai, a helyszín adatai, az alkalmazott sport- és edzési eljárások. A felhőben tárolt információk alapján a játékok egészségügyi személyzete átfogó képet kaphat a sportolók egészségi állapotáról, és gyors döntéseket hozhat a szükséges beavatkozás, vagy kezelés módjáról. Az alkalmazás célja továbbá, hogy az adatok elemzésének segítségével javítsa az olimpiai játékok biztonságát, és segítse a résztvevők egészségének megőrzését.

Bárhol és bármikor hozzáférhetők az adatok

A GE „Athlete Management Solution” (Sportorvosi Management Rendszer) többféle információt gyűjt össze és tesz elérhetővé, beleértve a sportolók vizsgálati eredményeit és diagnózisát, a képalkotó vizsgálatok – mint például a röntgen, vagy az MRI – eredményét, élettani információkat, sporteseményekkel kapcsolatos adatokat és a helyszínek adatait. Az alkalmazás mindezek alapján valós idejű elemzéseket biztosít, amelyek segítségével az egészségügyi dolgozók, személyre szabott kezelést nyújthatnak a sportolók részére, valamint beazonosíthatják az esetleges sérülések és betegségek tendenciáit és okait az olimpiai játékok alatt.

Az alkalmazás jelzi például azokat a helyszíneket és veszélyforrásokat, ahol kiugró számban fordulnak elő sérülések, vagy tömegesen fordulnak elő betegségek egy meghatározott helyen és eseményen. A felhőalapú szolgáltatás megfelelő biztonsági ellenőrző eszközökkel van ellátva, és lehetővé teszi az orvosok számára az adatokhoz való internetes hozzáférést bárhol és bármikor – függetlenül attól, hogy a rendelőintézetben, a helyi kórházban, vagy éppen a szállodai szobájukban vannak-e.

A fejlesztés ötvözi a hagyományos és a holisztikus betegellátás módszereit

A magyar és amerikai IT-szakemberek által fejlesztett digitális megoldás tükrözi a GE Healthcare elkötelezettségét a testre szabott egészségügy fejlesztése iránt, a betegellátás holisztikus megközelítésével, amely magában foglalja az orvosi diagnosztikát, a kezelést és a monitorozást is. Ezáltal a megfelelő időben, a megfelelő döntések és intézkedések születhetnek meg minden egyes beteg számára. Az alkalmazás figyelembe veszi az eltéréseket a sportoló kórtörténetében, edzéskörnyezetében és sportágában.

A rendszer lehetővé teszi a nemzetközi együttműködéseket is

A rendszer többnyelvű, így a különböző országokban dolgozó orvosok az anyanyelvükön dolgozhatnak és működhetnek együtt más orvosokkal. A rendszer az angol, a francia, az arab, az orosz, a kínai, a japán, a német, a spanyol és a koreai nyelvet is támogatja. A Sportorvosi Management Rendszerben használt kifejezéseket és adatokat anyanyelvi lektorok szerkesztették. A digitális rendszer magában foglalja az orvosi rendelvényre beszerezhető gyógyszerek listáját is.

Az új eszközöz alkalmazását elsajátították már az Amerikai Egyesült Államok Közegészségügyi Ellenőrzési Központ, a Koreai Közegészségügyi Ellenőrzési és Megelőzési Központ, valamint az Egyesült Királyság Közegészségügyi Ellenőrző és Fertőző Betegségek Felügyeleti Központ képviselői és munkatársai, az olimpiai játékok során ezt használják majd a sportolók egészségügyi monitorozásához és irányításához.