Alattomos a méhnyakrák, de leküzdhető

 

A méhnyakrák hosszú idő alatt fejlődik ki. Azért nehéz felismerni a korai szakaszában, mert jellemzően tünet- és fájdalommentes. Másfél évtől akár tíz évig is tarthat a kialakulása. Magyarországon továbbra is kevesen veszik komolyan a szűrővizsgálat fontosságát. A 25 és 65 év közötti nők alig 10 százaléka veszi igénybe háromévente a támogatott, ingyenes vizsgálatot.

A szűrővizsgálatokkal megelőzhetők a komolyabb szövődmények

Legutóbb  Rozvány Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke mondta el a rákellenes világnap kapcsán az M1 műsorában, hogy az mellrákszűrő-vizsgálatoknál is kevesebben  vesznek részt a méhnyakrákszűrésen. Így míg Finnországban éves szinten csak tíz nő halálát okozza ez a betegség, addig idehaza ez az arány száz fölött jár. Ezen a lesújtó adaton pedig csak akkor lehet javítani, hogyha a 25 és 65 év közötti hölgyek felismerik a szűrés fontosságát, és háromévente élnek az ingyenes vizsgálat lehetőségével. Amennyiben időben sikerül felismerni a kóros elváltozásokat, a betegség megfelelő terápia segítségével gyógyítható.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A betegség egyik leggyakoribb tünete a rendszertelen vérezgetés.  A vérzés jellemzően élénkpiros színű, amely nem a várt menstruációnak megfelelő időben indul, és gyakran jelentkezik nemi aktus során. Másik figyelmeztető jel lehet még az úgynevezett „húslészerű”, sárgás és kellemetlen szagú, időnként véres hüvelyi folyás is.

Amennyiben a daganat a hasfalat elzárja a menstruációs váladéknak nincs a külvilág felé útja, így erős alhasi fájdalmat okozhat. A váladék – amely a méhüregen belüli felgyűlik – el is gennyesedhet, és a keringési rendszeren keresztül általános fertőzést is okozhat. A deréktáji fájdalom is intőjel lehet, mivel a daganat növekedésével az is egyre gyakoribbá válhat, akárcsak a közösülés során tapasztalható fájdalom érzet.

Amennyiben valaki a fenti tünetek közül bármelyiket is tapasztalja magán, mindenképpen kérjen időpontot a nőgyógyászától, és végeztesse el vele a szükséges szűrővizsgálatokat.

Mi történik a szűrésen?

Az évenkénti ellenőrző vizsgálaton legcélszerűbb a menstruáció után néhány nappal jelentkezni. A vizsgálat mindig egy átfogó beszélgetéssel kezdődik, a szakorvosnak el kell mondani mikor volt az utolsó vérzésünk, rendszeres-e a menstruációnk, tapasztalunk-e bármilyen rendellenességet, illetve van-e bármilyen egyéb nőgyógyászati panaszunk.

Az orvos ezt követően először megtekinti a külső nemi szerveket, majd egy műanyagból készült, egyszer használatos steril eszköz segítségével a hüvelyt és a méhszájat. Az eszköz bevezetése kissé kellemetlen, de fájdalmat nem okoz. Rákszűrés során a kolposzkópos, egy speciális nagyítóval végzett vizsgálat mellett kenetet vesznek a méhszáj külső és belső felszínéről.

A kenetet egy kis üveglapra kenik, amit később a laboratóriumban mikroszkóp alatt értékelnek. A méhnyakrákszűrés azért fontos, mert a rákot megelőző állapotok nagy biztonsággal felismerhetők, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyíthatók. Az egész vizsgálat csupán néhány percet vesz igénybe.

A méhnyakrákot csaknem minden esetben a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki HPV-vel fertőződött, annál azonnal ki is alakulna a daganat.

Minden évben egy hetet a méhnyakrák megelőzésének szentelnek mind Európában, mind idehaza. Magyarországon a Mályvavirág Alapítvány a betegség elleni küzdelem legnagyobb éllovasa. Az alapítvány célja, hogy kapocsként az állami intézmények, szakmai szervezetek, az érintettek és a lakosság között összehangolt munkával elérje, hogy egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt. A méhnyakrákos nőket segíti abban, hogy újra teljes életet élhessenek. Továbbá azon dolgoznak az alapítvány munkatársai, hogy az egészséges nők tudatosan tegyenek a méhnyakrák megelőzéséért, járjanak évente szűrővizsgálatra, és fontolják meg a HPV elleni védőoltást.

HPV-vírus gyanúja esetén sem kell megijedni 

A vizsgálat során felvetődhet a már említett humán papillómavírus-fertőzés gyanúja is. Amennyiben az elvégzett vizsgálatok eredménye első lépésben nem teljesen megnyugtató, akkor a szakorvos további kezeléseket gyógymódokat javasol majd. Leggyakrabban a hüvely gyulladásának kezelésére van szükség. A baktériumok vagy gombák által okozott fertőzés gyógyítása után megismétlik a vizsgálatokat.

A HPV-kimutatást két gyanús citológiai lelet birtokában térítésmentes, de térítés ellenében enélkül is elvégeztethető. A teszt nemcsak a vírusfertőzés tényét bizonyítja, hanem képes a HPV azonosítására is. Sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint a vírus ellen még nem létezik gyógyszeres kezelés, viszont a szervezet saját immunrendszere jó eséllyel képes elpusztítani. Legjobb esetben egy erős, fiatal szervezet egy év alatt is képes legyűrni a vírust, így a beteg hónapokon belül is HPV-negatívvá válhat.

Jó döntés a védőoltás

Budapest, 2014. január 20. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese beadja a HPV elleni védőoltást egy fiatal lánynak a klinikán a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. európai méhnyakrák-megelőzési hét alkalmából tartott sajtótájékoztatóján a klinikán 2014. január 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A HPV elleni védőoltás beadása elsősorban a nemi élet megkezdése előtt, 12-13 éves korban javasolt (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

A HPV ellen kifejlesztett oltóanyag mérföldkő az orvostudományban. Ha az oltás időpontjában még nincs jelen a vírus, akkor a vakcina százszázalékos hatékonysággal véd a méhnyakrák későbbi kialakulása ellen. A vakcina beadása elsősorban a nemi élet megkezdése előtt, 12-13 éves korban javasolt. Ennek a korosztálynak ingyenes az oltás, amennyiben azt a szülők is kérik.

Némi tudatossággal és odafigyeléssel mind a vírus, mind a rák kialakulásának kockázata a nullára csökkenthető

Jelen állás szerint nincs még egy rosszindulatú daganat, amit ilyen nagy biztonsággal meg lehet előzni, mint a méhnyakrákot. Ezért nem szabad félvállról venni a szűrővizsgálatokon való részvételt, valamint az idősebb korosztály tagjainak is érdemes magukat beoltatniuk egy-egy orvosi konzultációt követően.