Huszonnégy év után született gyermek lefagyasztott embrióból

 

Valóságos szenzációnak számít, hogy csaknem negyedszázad eltelte után született egészséges gyermek lefagyasztott embrióból az egyesült államokbeli Tennessee államban.

A Tennessee-ben élő Tina Gibson és férje, Benjamin a knoxville-i Nemzeti Embrióadományozó Központban „fogadta örökbe” az 1992. október 14-én lefagyasztott embriót, amelyet idén márciusban ültettek be Tina méhébe – írja internetes oldalán a The Independent című brit lap.

A harminchárom éves Benjaminnak cisztás fibrózisa van – az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség –, amely a férfiaknál terméketlenséget okozhat. A pár korábban a örökbe fogadáson is gondolkodott, de végül az úgynevezett a fagyasztott embriótranszfer mellett döntöttek. Kislányuk november 25-én a jött a világra.

A történetnek pluszcsavart ad, hogy az embriót annak idején mindössze másfél évvel Tina születése után fagyasztották le. A központ a párok által fel nem használt és ezért mások számára felajánlott embriókkal foglalkozik.

A világ első fagyasztott embrióból született babája 1984-ben született Ausztráliában. Az embrióadoptálás gyakorlatának széles körű megismertetésével foglalkozó Embryo Adoption Awareness Centre szerint évente huszonöt százalékkal nő az embrióadoptálás révén született babák száma.