Kígyóméreggel fiatalítja magát 25 éve – már tudósok vizsgálják

 

A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja kétéves kutatással állított össze egy mesterséges „antitestkönyvtárat” a magát 25 éve hetente kígyóméreggel beoltó Steve Ludwin kaliforniai rockzenész immunrendszerében kifejlődött antitestekből.

Brian Lohse, a dán egyetem kutatóprogramjának vezetője Ludwin DNS-ét használta fel a kutatáshoz, amelynek révén hatékony kígyómarás elleni szereket lehet kifejleszteni – ismertette a ScienceNordic internetes oldalon publikált tudományos munkát pénteken a TheLocal.dk dán hírportál. „Steve segítségével egyedülálló, testreszabott könyvtárat állítottunk fel, amely potenciálisan tartalmaz kígyómérgeket semlegesítő emberi antitesteket, amivel meg lehet gyógyítani kígyómarástól szenvedő pácienseket” – mondta Lohse.

Bár még nem bizonyított, hogy a kígyóméreg fiatalít, mindenesetre a képen látható Steve Ludwin 49 éves (Forrás: YouTube)

Bár még nem bizonyított, hogy a kígyóméreg fiatalít, mindenesetre a képen látható Steve Ludwin 49 éves (Forrás: YouTube)

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy kivonják a legfontosabb antitesteket a könyvtár mintáiból. Lohse és kollégái a YouTube közösségi oldalról szereztek tudomást arról, hogy Ludwin 25 éve rendszeresen oltja be magát kígyóméreggel, hogy erősítse immunrendszerét és megőrizze fiatalságát. A zenész eleinte csak csekély mennyiségű kígyómérget adott be magának vízzel hígítva, később azonban már egyre erősebb mérgeket és egyre nagyobb dózisokat használt, s az idők során 35-féle kígyóméregre növelte repertoárját.

A kígyóméreg immunerősítő és fiatalító hatására ugyan nincs tudományos bizonyíték, ám Ludwin meglehetősen veszélyes hobbija kivételes lehetőséget nyújtott a kutatók számára. Miután felvették a ma 49 éves zenésszel a kapcsolatot, Koppenhágában vérmintákat vettek tőle, ám azokban nem volt elegendő antitestet termelő B-sejt, a siker érdekében Ludwin csontvelőjéből kellett volna mintát venni. A zenész vállalkozott a fájdalmas beavatkozásra, és így már sikerült elegendő B-sejtet és DNS- és ribonukleinsav-mintát is nyerni tőle – mesélte a tudós.

A Ludwin-könyvtár elkészítése ezt követően két évig tartott. A kutatást vezető Lohse ugyanakkor hangsúlyozta, sem ő, sem a Koppenhágai Egyetem senkinek sem tanácsolja, hogy kövesse Ludwin példáját, mivel „valóságos csoda”, hogy a zenész ilyen hosszú ideig túlélte a kígyómérgek hatását, azok ugyanis a májat és a csontokat is károsíthatják, sőt hatásuk halált is okozhat. Hozzátette: a zenész jóval az előtt kezdte magát oltani, hogy a kutatócsoport képbe került volna, és őt sem biztatták arra, hogy folytassa.