Életet mentett az ötszázadik hazai szívátültetés

 

Végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő fiatal férfin végezték el az ötszázadik hazai szívtranszplantációt a Semmelweis Egyetemen. Az eljárást ötven éve alkalmazzák a világ kardiológiai centrumaiban.

Magyarországon 25 éve a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végezték el az első sikeres hazai szívátültetést. Az eddigi ötszáz műtét közös érdem a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel, ahol többek között a gyermekek transzplantációja is zajlik. Az intézetben az elmúlt években összesen 45 ilyen beavatkozás történt – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese. Az egyetem városmajori klinikájának orvosai végezték el az összes eddigi transzplantációs beavatkozást.

Az utóbbi évek eredményei között szerepel egy transzplantációs intenzív osztály létrehozása, Magyarország csatlakozása az Eurotransplanthoz, valamint a nemzetközi szintű műszívprogram elindítása is. Mindezeknek, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán végrehajtott infrastrukturális fejlesztésnek is köszönhető, hogy az elmúlt öt évben annyi szívtranszplantációt végeztek a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve – emelte ki az rektorhelyettes, majd beszámolt arról is, hogy a klinika az európai centrumok rangsorában a második, világviszonylatban pedig a legjobb tíz között szerepel.

A sikeres felnőtt szívátültetési program feltétele a megfelelő humánerőforrás: a szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésben tizenhat kardiológusnak, nyolc szívsebésznek, hat aneszteziológusnak és nem utolsósorban több mint hatvan fő szakasszisztensnek van meghatározó szerepe. Munkájuk eredményeként a szívátültetés a magyar egészségügy sikerágazata lett.