Az alkohol azok között is pusztít, akik ittas emberek környezetében élnek

 

Egy új amerikai kutatás arra világít rá, hogy miként a dohányázás károsítja a passzív elszenvedőit, az alkohol is szedi áldozatait azok között, akik az ittas emberek környezetében élnek: a megkérdezett nők ötöde, a férfiak negyede mondta, hogy egy év alatt valamilyen módon bántalmazta részeg ember.

A kutatók csak egy évig követték nyomon a kutatás résztvevőit. A kutatás szerint a nőket leggyakrabban házastársuk, partnerük vagy más családtag bántalmazza ittasan, míg a férfiakat általában egy idegen.

Két korábbi felmérés adatait is felhasználták

A kutatáshoz két korábbi felmérés adatait is felhasználták: egy 2015-ös amerikai országos felmérést, amely 2830 felnőtt bevonásával készült az ittas emberek által bántalmazottakról és egy 2015-ös országos felmérést az alkoholfogyasztással kapcsolatban, amely több mint hétezer felnőtt megkérdezésén alapult.

Katherine Karriker-Jaffe, a Journal of Studies on Alcohol and Drugs folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője elmondta: „rendkívül elterjedt, hogy más emberek ittassága miatt kell szenvednie valakinek.”

A Karriker-Jaffe csoportja a tanulmányhoz 8750 résztvevőt kérdezett meg arról, hogy az elmúlt egy évben ittas ember bántalmazta-e őket valamilyen módon, például zaklatással, fenyegetéssel, vagy féltek, hogy megrongálják a ruházatukat, tulajdonukat, vagy lökdösték, megütötték, megverték.

A válaszadó nők 21 százaléka, a férfiak 23 százaléka élte át a bántalmazás valamilyen formáját részegek miatt az elmúlt évben. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy minden évben 53 millió amerikait inzultál ittas ember.

A bántalmazás leggyakoribb változata a zaklatás és fenyegetés volt, ezt a férfiak és a nők 16 százaléka említette.

A kutatók azt is megállapították, hogy a 25 éven aluliakkal és azokkal, akik maguk is éppen erősen ittasak voltak, valamint az elváltakkal és özvegyekkel gyakrabban történt meg, hogy ittas személy bántalmazta őket.

Karriker-Jaffe hangsúlyozta: reméli, hogy a tanulmány ráirányítja a figyelmet erre a súlyos problémára, és ennek eredményeként például rövidebb nyitvatartási időt szabnak meg az italboltoknak és bároknak.

Kerülik az alkoholizmus kérdését

Antoine Douaihy, a Pittsburgh-i Orvosi Egyetem professzora nagyon fontosnak nevezte a tanulmányt, és kiemelte: miközben mindenki az opioidválsággal van elfoglalva, úgy tűnik, a társadalom kerüli az alkoholizmus kérdését, ami pedig súlyos probléma az Egyesült Államokban.

Hozzátette, hogy az alkoholizmussal kapcsolatban egyébként is jellemzően az alkoholt fogyasztók károsodásával foglalkoznak, és a járulékos károkat alig vizsgálják. „Az alkohol továbbra is nagy gond az Egyesült Államokban, ezzel a kérdéssel erélyesen foglalkozni kell” – jelentette ki a pszichiáter.