Atomerőművet vontatna az Északi-sarkra Oroszország

 

A következő hónapban az Akademik Lomonoszov úszó atomerőművet tervezi Murmanszkból Pevekbe vontatni Oroszország az északi-tengeri útvonalon keresztül, majdnem két évtizedes építés után.

A művelet célja, hogy elektromos energiát juttassanak egy ásványi anyagokban gazdag területre. A 144 méter hosszú, az orosz zászló színeire festett jármű Pevek kikötővárosban horgonyoz majd, Moszkvától körülbelül 6500 kilométerre. A hajó elektromossággal fogja ellátni a településeket, valamint a szénhidrogéneket  és drágaköveket kitermelő cégeket a Csukcs régióban – írja a CNN News.

 

Az elképzeléssel kapcsolatban egyre kritikusabbak a környezetvédők. A Lomonoszovot a „lebegő Csernobil” vagy „Csernobil a jégen” megnevezésekkel emlegeti a Greenpeace.

„Indokolatlan összehasonlítani a két projektet. A reaktoraik működése különböznek, természetesen ami Csernobilban történt, nem történhet meg újra” – mondta Vladimir Iriminku, a Lomonoszov fő- környezetvédelmi mérnöke.

A csernobili robbanás közvetlenül 31 ember halálát okozta, de milliók voltak kitéve veszélyes szintű sugárzásnak. A Greenpeace későbbi becslései szerint 200 ezer haláleset köthető a katasztrófához. A ma is működő erőműveket azonban az állami atomenergiai vállalat, a Roszatom modernizálta, fejlesztette.

A Lomonoszov üzembiztonsági eljárásokat dolgozott ki arra az esetre is például, ha a platformot egy nagy hullám találná el, de a mérnökök szerint tanultak a fukusimai esetből. „Van egy tartalék rendszer, amely biztosítja a hűtést elektromos ellátás nélkül is 24 órán keresztül” – mondta Dimitri Alekszenko, az üzem igazgatóhelyettese.

Az úszó komplexum összköltsége becslések szerint 450 millió dollár – több mint 126 milliárd forint. A Roszatom ázsiai, afrikai és dél-amerikai ügyfelek bevonásán dolgozik, de nem jelentett még be egyezséget.