Egy aszteroida becsapódásakor keletkezett a Szahara sárga üvege

 

Egy különleges és titokzatos sárga üveg, mely egy igen látványos kör alakú képződmény, a Szahara mauritániai részén, Ouadane közelében található. A tudósok hosszú ideig bizonytalanok voltak az eredetét illetően, azonban nemrégiben rájöttek, miként keletkezett ez az anyag – olvasható az Iflscience tudományos híroldalon.

A sárga üveget évezredek óta ismerik, már az ókori Egyiptomban is használták. A 18. dinasztiából származó Tutanhamon szarkofágjának mellrészén található szkarabeuszok is ebből az anyagból készültek.

A kutatók nemrégiben a Geology című tudományos folyóiratban arról írtak, hogy a „Szahara szemeként” is emlegetett üvegszerű anyag vélhetően egy 29 millió évvel ezelőtti aszteroidabecsapódáskor jött létre, és egy igen látványos kör alakú képződmény.

A szakértők a líbiai sivatagban található üvegformákban cirkonokra bukkantak, amelyek vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy az üvegformák egy becsapódás során a homok olvadásakor keletkeztek, nagyon magas hőmérsékleten.

Aaron Cavosie, a Curtin Egyetem munkatársa elmondta, hogy korábban folyamatos vita tárgyát képezte, hogy a sárga üveg egy meteorit becsapódása vagy egy meteorrobbanás során keletkezett-e. Mindkét esemény okozhat ugyanis olvadást, de ásványszintű változásokat csak meteoritbecsapódás idézhet elő. Így a sárga üveg egy becsapódáskor jött létre nagy nyomáson és magas hőmérsékleten – tette hozzá a tudós. A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Richat-képződmény a Szahara mauritániai részén, Ouadane közelében (Fotó: Shutterstock)

A meteorokkal és úgy nevezett Föld közeli objektumokkal kapcsolatos események néha katasztrofális következményekkel járhatnak. Erre volt jó példa a 2013-ban Cseljabinszk felett felrobbant meteor is. A detonáció során a becslések szerint mintegy 300 kilotonnányi TNT-nek megfelelő nagyságú energia szabadult fel. Az objektum felrobbanásakor keletkező lökéshullám pedig földrengést idézett elő.

Bár meteorrobbanások gyakrabban fordulnak elő, mint nagyobb becsapódások, azonban mint kiderült, attól nem kell tartanunk, hogy egy újabb robbanáskor üveg képződne a sivatagokban.

Cavoise professzor Tutanhamonnal kapcsolatban  érdekességként azt is megjegyezte, hogy a fiatal fáraónak nemcsak a sárga üvegből készül szkarabeusza származik az űrből, hanem az egyik tőre is. A tőrt ugyanis olyan vasból készítették, amelyet egy meteoritból nyertek ki.