Problémákat okozhatnak a házi macskák

 

Akkor is vadásznak, ha nem éhesek. Rendkívüli pusztításra képesek a kóbor házi macskák – hangzott el hétfőn az M1 Kék bolygó című műsorában.

Napjainkban szinte hetente kapunk hírt fajok kihalásáról vagy extrém veszélyeztetettségéről. Bár tény, hogy legnagyobb számban az állatok eltűnésével az emberi tevékenység és a klímaváltozás vagy ezek együttese okolható, létezik egy olyan faj, amely egyre nagyobb gondokat okoz. Ez a házi macska. Kóbor egyedei egyes felmérések szerint már legkevesebb 63 faj kihalását okozták. Azért olyan kártékonyak ezek a „cuki” fenevadak, mert akkor is vadásznak, ha nem éhesek.

A macska jól megél a természetben, nem szükséges etetni, hiszen a madaraktól kezdve, mivel ügyes vadász, mindenféle rágcsálókat összeszedhet. A macska megél a környezetében, nagyon szapora – mondta Paál Csaba ügyvezető állatorvos.

Hazánkban is sok a kóbor macska. Nem segít a helyzeten továbbá az a rengeteg tévhit sem, mely a toxoplazmózist lengi körül. A Toxoplasma gondii egy egysejtű, melynek végleges gazdái a macskafélék, hiszen ivarosan csak ezen állatok bélrendszerében képes szaporodni. Az ivari produktum, vagyis az oocysta ürül a macskából, és ez az, ami képes fertőzni.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A Toxoplasma gondii csak két hétig ürül a macskából

Hornok Sándor egyetemi docens szerint a Toxoplasma gondii oocystája viszonylag rövid ideig, tehát egy vagy két hétig ürül csak a macskából, viszont ez alatt az egy-két hét alatt meglehetősen sok kerül ki belőle, közel tíz millió, így a macska szennyezheti a környezetét ezekkel az oocystákkal, és ez az egyik lehetőség, hogy miután ezek az oocysták fertőzőképessé válnak, azután ezt a környezetből akár az ember, akár más emlősök, illetve madarak is felvehetik.

Ahhoz, hogy a macskafélékbe jusson, a Toxoplasma gondii különleges ravasz húzásokra képes. A fertőzött egerek, amelyek normális esetben kerülik a macskát, de még a jelenlétére utaló nyomokat is, elkezdik maguk keresni a bajszos bestiákat, ezzel szinte garantálva, hogy az egysejtű a macska bélrendszerébe jusson.

Az emberben is okozhat rendellenességeket a fertőzés, bár az esetek 80-90 százalékában tünetmentesen zajlik. Leginkább azok, a terhességük elején lévő nők a veszélyeztetettek, akik korábban még sohasem találkoztak az egysejtűvel.

A hazai női lakosság körülbelül egyharmadát érinti ez.

Akik szeronegatívak, tehát nincs bennük ellenanyag a toxoplazmával szemben, arra utal, hogy még nem találkoztak ezzel az egysejtű parazitával, éppen ezért nekik fokozottan kell  ügyelniük arra, hogy főleg az elején, de egyáltalán a terhesség során ne kerüljenek kapcsolatba a toxoplazmával – mondta Hornok.

A terhesség korai szakaszában bekövetkezett első fertőzés vetéléshez, később kialakult toxoplazmozis pedig magzati károsodásokhoz vezethet. Sokan a terhesség felismerésekor szélnek eresztik kedvencüket, holott ez a legrosszabb megoldás.

Ne űzzük el a macskát otthonról!

A macskákat nem kell elűzni otthonról, ha egy pár gyermeket vár, hanem el kell menni állatorvoshoz a macskát megvizsgáltatni. Az sem mindegy, hogy a macska milyen tartási körülmények között van, hiszen egy lakásban tartott, más állatokkal nem érintkező macskánál kevés az esélye annak, hogy az a macska toxoplazmával fertőződik, főleg, hogy ha kölyökkora óta ott van – mondta Paál Csaba.

A macska egész életében körülbelül 10 napig képes fertőzni, attól a pillanattól, hogy a szervezetébe jutott a Toxoplasma gondii egysejtű. Ráadásul ahhoz, hogy a macskaürülékben az oocysták fertőzők legyenek, átlagosan négy, macskaalom esetében 2-3 napra van szükség.

Az állat eltávolítása helyett inkább figyelni kell arra, hogy

a terhesség ideje alatt ne a kismamák takarítsák a macskaalmot, viszont aki takarítja, naponta tegye meg.

Szerencsére a macska szőrzetére ezek az oocysták egyrészt nem nagyon tapadnak, másrészt egy napon belül a macska a tisztálkodási szokásainál fogva ezeket eltávolítja – mondta Hornok Sándor.

Sokkal nagyobb az esélye, hogy toxoplazmával máshonnan fertőződjünk, mint a saját macskánkon keresztül. A haszonállatok, például sertés és kecske is felvehetik a toxoplasma oocistáit, így azok kezeletlen, nyers húsával, tejével vagy akár mosatlan zöldségekkel is a szervezetünkbe juthat az egysejtű.

Mindenképpen célszerű a macskát is olyan hússal etetni, ami meg van főzve vagy sütve, vagy legalább le van fagyasztva mínusz húsz fokra két napig, mert az elöli a toxoplazma cisztákat – mondta Hornok.

Felelősen gondolkozzunk, és tartsuk állatunkat, hiszen ez nekünk, a környezetünknek és bundás társunknak is közös érdekünk.