A Marson készítenének bort georgiai tudósok

 

Georgiában, a világ legrégebbi bortermelő országában remélik, hogy a vörös bolygó első bora egy georgiai fehér lesz, rkatsiteli szőlőből.

Míg a NASA és Elon Musk azon versenyeznek, hogy az embereket juttassanak a Marsra, az Oroszország és Törökország közé szorult apró nemzet már az utazás végére készít új terveket. Az IX. Millennium projekt a borszőlő-termesztés technikáit fejleszti, hogy a legendás georgiai vendégszeretettel javítsa a bolygó barátságtalan körülményei közé érkező űrhajósok komfortérzetét – írta a Telegraph.

A korai tesztelés kimutatta, hogy a rkatsiteli fehérborszőlő, az 525 georgiai fajta közül az egyik, amelyik az ultraibolya sugárzásnak leginkább ellenáll, ami fontos szempont a földinél 100-szor kevésbé sűrű légkörben.

Ezután a tudósoknak meg kell vizsgálniuk, miként reagál a szőlő az alacsony hőmérsékletre és a magas szén-monoxid szintre. „Minden olyan lehetőséget megvizsgálunk, amely lehetővé teszi, hogy az űrhajósok a Marson georgiai  borokat ihassanak” – mondta Nino Enukidze, a Gazdasági és Technológiai Egyetem dékánja, amely a grúz űrkutató ügynökséggel, a Nemzeti Múzeummal és a Space Farms nevű startup céggel közösen indította a projektet.

Könnyen magunk elé képzelhetjük, ahogyan Matt Damon karaktere a Marson a burgonya mellett szőlőt ültet, hogy vidámabban múlassa az idejét, ha már a bolygón rekedt. A valóság persze bonyolultabb lesz, mivel komoly küzdelmet jelent, hogy az ültetvények vízzel és tápanyagokkal jussanak a Mars finom talajába, és a Föld gravitációjának egyharmadán növekedjenek.

Világűr, 2016. május 20. Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2016. május 20-án közreadott, a Hubble űrtávcsővel készített felvétel a Marsot borító felhőtakaróról május 12-én. A vörös bolygó május 22-én kerül oppozícióba, azaz Nappal szembenállásba. Mivel a Föld és a Mars is ellipszispályán kering, ezért néhány nap eltéréssel kerül földközelbe. Távolsága a Földtől május 22-én 47,4 millió km lesz, míg május 30-án 46,8 millió km, a legközelebbi az elmúlt 11 évben. (MTI/EPA/NASA/Hubble)

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2016. május 20-án közreadott, a Hubble űrtávcsővel készített felvétel a Marsot borító felhőtakaróról  (Fotó: MTI/EPA/NASA/Hubble)

A IX. Millenniumi projekt úgy véli, hogy az ország szőlőtermesztési hagyományai segíthetnek megoldani ezeket a problémákat.

A projekt neve arra a 8000, vagy annál is több évre utal, amióta az emberek Georgiában bort termeltek. Az üzleti és technológiai egyetem az év végéig nyitja meg a marsi feltételeket szimuláló laboratóriumot. „A borkészítés története miatt kezdtük a projektet, ezért választottuk a szőlőt” – mondta Enukidze. „De amint befejeződnek a munkálatok, megvizsgáljuk a különböző gyümölcsök és zöldségek termesztési lehetőségeit is.”

A projekt egyik kutatója a mikroorganizmusokon alapuló, a georgiai kénes forró forrásokból és más szélsőséges környezetekből gyűjtött baktériumok tenyésztéséről beszélt, amelyek potenciálisan segíthetnek a növényeknek a vékony marsi talajban lévő nitrogén rögzítésében.

A Space Farms vertikális gazdálkodási hüvelyeket fejleszt hidroponikus fényekkel, amelyek remélhetőleg lehetővé teszik, hogy az űrhajósok szőlőt és más élelmiszert termeljenek a Mars szűkös biológiai körülményei között. A projekt a marsi fenntartható üvegházakon is dolgozik. A IX. Millennium konzultált az Európai Űrügynökséggel, és reméli, hogy a NASA-val is együttműködik.

Az űrkutatás, a IX. Millennium projekt a szőlőtermelők és a helyi gazdaság előnyeit mutatja be azzal, hogy megmutatja, mely szőlő ellenáll a leginkább az éghajlatváltozás hatásainak a földön – mondta Enukidze.

Elon Musk, aki a SpaceX Falcon Heavy rakétáját csütörtökön indította el első fizetett küldetésére, ígéretet tett arra, hogy 2024-ig megvalósítja az emberes  Mars-küldetést. A NASA ennél konzervatívabb céldátumot tűz ki a következőkben.

Ha az asztronauták jóléte fontos annyira, mint amennyit erről mondanak, jó ötlet lenne, ha megvizsgálnák a szőlőprojektet.