Így fest az üvegférgek hátborzongató támadása – VIDEÓ

 

A vízibolhák amikor lesben álló ragadozókat észlelnek a közelükben, apró, éles barázdákat növesztenek a fejük alatt, amelyeket nyakfogaknak nevezünk.

Ezek a ragadozók a szúnyoglárvák, más néven üvegférgek, és a tavakban világszerte gyakoriak. A tudósok manapság a nyakfogak működését próbálják tanulmányozni nagy sebességű kamerák segítségével, erre a célra kialakított akváriumok alkalmazásával – írja a Science Magazine. Az első ilyen felvétel segítségével felfedezték, hogy ez a fajta támadás az egyik leggyorsabb az állatvilágban.

Az üvegférgek hosszú, csuklós sörtéiket villámgyorsan kiöltik, majd végeiket összehúzva mintegy kosarat formálnak belőlük, így kapják el a bolhákat. A felvételekből kiderült, hogy ez a technika működik, mivel a sörték hamarabb lecsaptak, minthogy az áldozat elmenekülhetett volna. Átlagosan 14 milliszekundum alatt ejtették el a bolhákat, és további 43 milliszekundum alatt húzták vissza sörtéiket, és kezdték el lenyelni prédájukat. Ráadásul a felső ajkukról lelógó sörteszálak is besegítenek a vadászatba.

A bolhák védekezése rejtély maradt. Úgy tűnik valami gátolja védekező nyakfogaik kiengedését a ragadozóval szemben. Valóságos körülmények között a nyakfoggal rendelkező bolhák 80 százalékának sikerült kivédeni a támadást, amíg a foggal nem rendelkező társaiknak csupán fele volt képes erre. Azokra az egyedekre, amelyeknek nem sikerült megmenekülniük, gyors és szenvedésmentes vég várt.