Tizenhat kilométer hosszú tó alakult ki a pokolian száraz Death Valley-ben

 

A kaliforniai száraz és tikkasztóan meleg éghajlatú Death Valley, vagyis lefordítva Halál-völgy nem a nagy mennyiségű vizéről híres.

Az egyik legszárazabb terület Észak-Amerikában, ezért is övezte nagy csodálat és izgatottság az ott hirtelen megjelenő hatalmas tavat – közölte a Motherboard. A becslések szerint 16 kilométer hosszú tó a Death Valley Nemzeti Parkban heves esőzések után alakult ki. Az egyedi látványt az éppen arra túrázó Elliot McGucken fizikus, képzőművészeti fényképész örökítette meg.

 

„Valószerűtlen élmény ennyi vizet látni a világ legszárazabb helyén” – mondta Elliot McGucken. A Badwater-medencéhez igyekvő fotós nem jutott el úti céljához az útlezárások miatt, de azt mondta így valószínűleg különlegesebb képeket készített. Patrick Taylor, a park oktatási és tolmácsolási vezetője azt írta e-mailben Guckennek, hogy viharok után kisebb tavak alakultak már ki Deathy Valley-ben, de ekkorát még sosem látott.

Az, hogy Death Valley tartja a valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordját 1913 óta, megközelítőleg 56,7 Celsius-fokkal, még nem jelenti azt, hogy mindig forróság és szárazság jellemezné. Tapasztalható évszakos hideg időjárás, téli viharok és nyári monszunok. A park éves csapadékmennyisége átlagosan csupán 5 centiméter, mégis képesek áradások átalakítani a vidéket. A havi átlagos csapadékmennyiség márciusban 7,5 milliméter, de a múlt héten 24 óra alatt 2,1 centi hullott a területen.

„A sivatagi talajok szárazak és tömörek, úgy viselkednek, mintha vizet öntenénk a betonra” – nyilatkozta Todd Lericos, a National Weather Service meteorológusa. A tó folyamatosan zsugorodik, majd lassan eltűnik a völgyből.