Taura cserélnék a pi számot

 

A nemzetközi pi-napot széles körben ünneplik nemcsak matematikusok és űrkutatók, de diákok, tanárok és a tudományok rajongói is.

A NASA 10 fontos információt osztott meg blogján ebből az alkalomból.

Elevenítsük fel, mi is a pi

A pi, amelyet π-nek is írunk, a számok svájci bicskája. Nem számít mekkora egy kör, a kerületének és átmérőjének hányadosa mindig éppen a pivel, vagyis 3,14-dal egyenlő. Leggyakrabban kör alakú vagy gömbölyű formákhoz kapcsolódó kérdésekben segíthet, így elsősorban az űrkutatásban alkalmazható.

Az egyszerűség kedvéért legtöbbször 3,14-ra kerekítjük, de számjegyei végtelenek és soha nem fedezhetők fel bennük ismétlődő minta. Miközben emberek abból űznek versenyt, hogy hány tizedesjegyig tudják megjegyezni, vagy számítógépes programokat írnak a kiszámítására, általában nincs szükségünk ennyi tizedesjegyre a számításaikhoz, még a NASA-nak sem.

A pi-nap születése

A pi mindenhol megjelenik a rakétatudománytól az általános iskolában tanultakig, övezi némi kultusz. Egy fizikus, a San Francisco Exploratóriumban tartotta az első hivatalosként számontartott pi-napot 1988. március 14-én, amely furfangos módon egy gyümölcstorta elosztásából indult ki. A matematikatanárok a pi oktatásának hasznosságán gondolkoztak tortaevés közben, és megérte az „erőfeszítés”, hiszen az Egyesült Államok kongresszusa 2009-ben hivatalossá nyilvánította a pi-napot.

A világűr felfedezésében is segít

Az űr tele van kör alakú és gömbölyű képződményekkel, és a felfedezésükhöz a NASA mérnökei űrhajókat építenek, amelyek elliptikus pályán keringenek, távolságot mérnek, és üzemanyagukat henger alakú tartályokból égetik el. A méréseken és az űrutazáson felül a pi segítségével meghatározhatók a bolygók anyaga, a földön kívüli óceánok mélysége, és tanulmányozhatók az újonnan felfedezett világok. Másképp fogalmazva, a pi hosszú utat tett meg a NASA-nál.

Új kihívások minden évben

A pi-napot érdekessé teszi a NASA matematikai kihívása, még azoknak is, akik idegenkednek a matematikától. Tudósok és mérnökök tették fel kérdéseiket, amelyeket meg kell válaszolni az űr felfedezéséhez és tanulmányozásához. Például, miként határozzuk meg egy távoli bolygó méretét, ha valójában nem is látjuk. Minden évben négy új kérdést tesznek fel kihívásként, és mindig a legközelebbi pi-napon hozzák nyilvánosságra a válaszokat.

A tanárok számára nem az a kérdés, hogy vajon ünnepeljék-e a pi-napot, hanem az, hogyan. Szerencsére a NASA-JPL oktatási központjának van online katalógusa 20 „pi az égben” feladattal 4–12. osztályosoknak. Mindegyikhez van leírás, egy illusztrált kötet megoldásokkal és egy listával a matematika és az újgenerációs tudományok szabályainak alkalmazásáról.

Popkulturális ikonná is vált

A pi magával ragad, népszerű és megközelíthető, könyvekben, filmekben és a tv-műsorokban hivatkoznak rá. A híres Star Trek tv-sorozatban Spock kapitány megparancsolta a pi kiszámítását az utolsó számjegyig egy földönkívülinek, amely átvette a hatalmat a számítógépek felett, de ez lehetetlen, mivel végtelen hosszú, irracionális szám a pi. A Simpsons család című sorozat szereplője azt állította, ismeri a pit negyvenezer tizedesjegyig, amelyet azzal kívánt bizonyítani, hogy a negyvenezredik tizedesjegy az egy.

A számok játéka 

A pi kiszámolása rekord sok tizedesjegyig a matematikusok időtöltése évezredek óta. Az 1900-as évekig ezek a számítások kézzel készültek, és a rekord 500 volt. A számítógépek megjelenésével ez a szám sokat ugrott, mára már billiárdoknál járunk. A tudós és pi-rajongó Peter Trueb tarja a jelenlegi  rekordot, 22 459 157 718 361 tizedesjeggyel, amelyet házi készítésű számítógépén számolt ki 105 nap alatt. A tizedesjegyek megjegyzésének rekordere 70 000-ig jutott. 

Amilyen lelkesek egyesek a pivel kapcsolatban, mások annyira hisznek abban, hogy itt az ideje kicserélni a pit egy másik számra, amelyet taunak nevezünk, és 2 pivel vagy 6,28-dal egyenlő. Mivel sok formula a 2 pit használja, a tau-rajongók szerint elegánsabb és hatékonyabb módja a formulák kifejezésére.