Filmre vették a természet erejét Paraguayban - VIDEÓ

 

A szél a 105–322 kilométeres óránkénti sebességet is meghaladhatja.

A viharfelhőből alányúló, örvénylő légoszlopot tubának nevezzük, ameddig nem ér földet (a viharfelhő kialakulásához erőteljes függőleges feláramlás szükséges). Attól kezdve beszélhetünk tornádóról.

Kialakulásához a különböző légrétegek között nagy hőmérsékleti és páratartalombeli különbségeknek kell fenn állniuk, és fontos, hogy a zivatarfelhő ne haladjon túl gyorsan, stabil rendszerként működjön. Ha a szélnyírás is éppen megfelelő (szélnyírás: a magassággal fordul a szélirány, amely örvénylést hoz létre), akkor a zivatarfelhő a függőleges tengely mentén forogni, rotálni kezd, vagyis szupercella alakul ki. A felhőtető akár 10 kilométer magasságig is felnyúlhat, ahol nagy sebességű futóáramlatok (jetek) vannak, melyek ha éppen a cella felett haladnak, szívóhatást generálnak a felhő belsejében.

A felhő belseje és a környezet levegője között kialakuló nyomáskülönbség miatt örvénylő mozgás jön létre a felhőtetőtől a felhőalap felé haladva. Ha elegendően nagy a nyomáskülönbség, az örvény kiléphet a felhőből, és akkor látható az alányúló tuba és földet érve a tornádó. Ezt láthatjuk a videón, amely tegnap készült a paraquay-i Canindeyúban.