Hatalmas üreget fedezett fel a NASA az Antarktiszon

 

A Thwaites-gleccser alatt fedezték fel a tíz kilométer hosszú, négy kilométer széles, és mintegy 350 méter magas üreget.

Az üregből hiányzó jég legnagyobb része az elmúlt három évben olvadt el. Egykor 14 milliárd tonna jég volt az üreg helyén. Ez egy meglehetősen megrázó felfedezés – közölte a NASA bolygókutató intézete, a Science Advances című szaklapban. Az a kérdés, hogyan befolyásolta az olvadási folyamat a tengerszintet.

Thwaites-gleccser. (Fotó: NASA)

Thwaites-gleccser (Fotó: NASA)

Az Antarktisz nyugati részén, a Thwaites-gleccser alatti kőzet itt jóval alacsonyabban fekszik a tengerszintnél. A jég nagy része az elmúlt évben a betörő tengervíz miatt olvadhatott meg. „A gleccser alatti üreg mérete fontos tényező az olvadásban. Ha több meleg levegő és víz jut be a gleccser alá, az gyorsabban olvad” – mondta Pietro Milillo, a kutatás fő szerzője.

A teljes Thwaites-gleccser akkora, mint Florida, és jelenleg a tengerszint-emelkedés négy százalékáért felelős. Ha a teljes gleccser elolvadna, a világ óceánjai mintegy 65 centiméterrel megemelkednének – áll a NASA közleményében.

„Évek óta gyanítjuk, hogy a Thwaites nincs szilárd összeköttetésben a talajjal” – mondta Eric Rignot, a tanulmány társszerzője. Új műholdak segítségével azonban most először lehetségessé vált pontosan megmérni a gleccserek változásait és az üreg kiterjedését. A NASA műholdjai 2010 óta nagy felbontású radarokkal figyelik a gleccsereket.