Az év leglátványosabb csillaghullásának lehetünk szemtanúi hajnalban

 

A szakértők szerint 2019 első meteorzápora meglepetéseket is tartogathat. Nem kizárt, hogy óránként kétszáz meteort is megfigyelhetünk majd pénteken hajnalban.

A csillaghullás maximuma magyar idő szerint 3:20-kor várható, de csak néhány óráig tart. De mivel január 6-án lesz újhold, így ez alkalommal kiváló észlelési körülmények között, holdmentes, sötét égen követhetjük nyomon a meteorraj maximumát, amennyiben a januári időjárás is lehetővé teszi. A csillagászok szerint az augusztusi Perseidák észlelését a növekvő, a decemberi Geminidák megfigyelését pedig a közel telihold fogja befolyásolni.

Minden meteorrajnak van tehát egy úgynevezett „szülő üstököse”, és adott érkezési iránya, az úgynevezett radiáns. A Quadrantidák esetén előbbi hivatalosan a 2003 EH1 jelű kisbolygó, amely talán nem is más, mint a C/1490 Y1 jelű üstökös. 1490-ben járt utoljára Nap-közelben, így Földünk már több, mint ötszáz éve „fogyasztja” a hátrahagyott porát. Nevét az egykori Quadrans Muralis csillagképről kapta, radiánsa a mai Ökörhajcsárban található.

A címlapfotó illusztráció.