Folytatódik a gömbfejű delfinek tömeges partra sodródása Új-Zélandnál

 

További félszáz gömbölyűfejű delfin sodródott partra és pusztult el Új-Zéland partjain pénteken, alig egy héttel az után, hogy 145 társuk vetődött tömegesen partra és múlt ki a csendes-óceáni szigetállam egy távoli partszakaszán.

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium (DOC) pénteken közölte, hogy mintegy 90 gömbfejű delfin vetődött partra csütörtök este a Chatham-szigeten lévő Hanson-öbölben. Mire a megmentésükre kivezényelt szakemberek a helyszínre érkeztek, 40 állatnak sikerült kiúsznia a tengerre, de 50 elpusztult a parton. Egy életben maradt állatott kénytelenek voltak elaltatni igen rossz egészségi állapota miatt.

A Chatham-sziget mintegy 800 kilométerre keletre fekszik Új-Zéland két fő szigetétől, mintegy hatszáz ember él ott. A szigeten jegyezték fel a legnagyobb számú bálna partra vetődést Új-Zélandon, 1908-ban ezer tengeri emlős sodródott strandjaira. Egy hét alatt ez volt az ötödik tömeges partra sodródás az új-zélandi szigeteken.

A jelenség okai nem teljesen ismertek, de közrejátszhat egyebek között betegség, tájékozódási problémák, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők.

Karen Stockin, a Massey Egyetem tengerbiológusa elmondta, hogy gyakori a bálnák, delfinek partra vetődése Új-Zélandon, viszont szokatlan ilyen sok állat ilyen rövid idő alatt történő partra vetődése és pusztulása. Stockin felhívta a figyelmet arra, hogy Új-Zéland térségében idén az egyik legmagasabb a tengervíz hőmérséklete, ami véleménye szerint hatással lehet a bálnák, delfinek magatartására.