Hétvégén érkezik az Epszilon Perseidák meteorraj

 

A pár éve ismert meteorrajra jellemzők a nagy fényességű, látványos, gyors hullócsillagok. A raj a hétvégén éri el a maximumát, így érdemes lesz kémlelni az égboltot, feltűnhet pár fényesebb meteor.

A szeptemberben feltűnő Epszilon Perseidák meteorraj ugyanannak a csillagképnek a közeléből indul, mint az augusztusi hullócsillag-záport előidéző Perseidák. Az Epszilon Perseidák létezése ugyan már a 19. század végén felmerült, azonban csak a közelmúltban végzett mérések alapján különítették el őket.

Jankowo, 2016. augusztus 11. A Perseidák meteorraj egyik hullócsillaga (b, felső sarok) szeli át a hajnali égboltot a Poznan közelében fekvő Jankowo felett 2016. augusztus 11-én. (MTI/EPA/Lukasz Ogrodowczyk)

Illusztráció (MTI/EPA/Lukasz Ogrodowczyk)

Az Epszilon Perseidák raj hajlamos a váratlan, nagy fényességű meteorokkal járó kitörésre. Ezeket a kitöréseket nem lehet előrejelezni, meglepetésszerűen érkezhetnek. A rajra jellemzők a nagy fényességű, látványos, gyors hullócsillagok. 2013-ban a maximum éjszakáján például néhány percen belül több fényes tűzgömb is feltűnt az égbolton.

Az idén a raj maximuma szeptember 9-én várható, ezért azon az éjszakán érdemes lesz kémlelni az éjszakai égboltot. Mivel a holdfény nem lesz zavaró, kedvező időjárás esetén óránként két-három fényesebb hullócsillagot is megfigyelhetünk.

Az előző két nagyobb kitörés között öt év telt el. Legutóbb 2013-ban lehettünk szemtanúi egy hevesebb maximumnak, így reménykedhetünk abban, hogy jelentősebb aktivitást nyújt a raj a hétvégén.

A címlapfotó illusztráció.