Második világháborús roncsra bukkantak Alaszkánál

 

A USS Abner Read amerikai romboló roncsait szonáros és videós vizsgálat nyomán találták meg az alaszkai Aleutian-szigeteknél. A hajó 1943. augusztus 18-án súlyosan megsérült a Bering-tengeren, a Kiska-sziget közelében. Feltételezések szerint egy japán aknára futhatott.

Eric Terrill, a kutatás vezetője szerint nem volt kérdés, hogy a USS Abner Read maradványaira bukkantak. A törött tat, az ágyú és a lapátvezérlő mind összhangban állt a hajót leíró történelmi dokumentumokkal.

 

A romboló feladata az volt, hogy a Kiska-sziget körüli vizeket ellenőrizze. A sziget azon két amerikai területhez tartozott, melyet a japánoknak sikerült elfoglalniuk a világháború során. A hajó 1943. augusztus 18-án egy éjszakai rutinút során robbant fel. Elképzelhető, hogy egy japán aknára futott.

Bár a detonációban a USS Abner Read súlyosan megsérült, két amerikai hajónak sikerült biztonságos helyre vontatnia. A járművet megjavították, és még több mint egy éven át szolgált a Csendes-óceánon. Végül 1944 novemberében süllyedt el. A romboló roncsát azonban egészen mostanáig nem sikerült azonosítani.

A Scripps Intézet, a San Diegó-i Egyetem és a Delaware-i Egyetem csapata átfogó vizsgálatot végzett a régióban a maradványok felkutatásért. Mikor a szonár kimutatta a lehetséges lelőhelyet, egy robotizált tengeralattjárót küldtek a roncshoz, amely felvételeket készített az objektumról. A videó végül igazolta, hogy valóban az amerikai rombolót sikerült felfedezni.

A címlapfotó illusztráció.