Máté Bence természetfotóiból nyílt kiállítás Szegeden

 

Az ismert természetfotós felvételeit naplemente után érdemes megcsodálni a Szeged központjában található Klauzál téren. A fotók egyedi, LED-es megvilágítást kaptak. A szabadtéri tárlat egy jövő évi, hazai kiállításturnét készít elő.

Az elmúlt több mint tizenöt év képanyagából válogatott ki hatszáz fényképet Máté Bence természetfotós, amelyeket tizenöt paravánon, egy hazai kiállításturnén mutat be 2019-ben. Az első tesztparaván a szegedi Klauzál téren fogadja a járókelőket július 18-tól szeptember végéig. A felvételeket naplemente után érdemes megtekinteni, mivel egyedi, LED-es megvilágítást kaptak, ezért sötétben kelnek csak igazán életre.

Máté Bence a Délmagyar.hu portálnak elmondta, hogy másfél éve tervezik ezt a projektet: a fotókról 15 céggel készíttettek nyomatokat, hogy színhelyesek legyenek, vagyis azt láthassa a közönség, amit a fotós látott a felvételek készítésének pillanatában. A kiállítás koncepciójával kapcsolatban elhangzott, minden paraván külön színvilágot kap, így más és más hangulatot áraszt.

A számos díjjal elismert fotós érdekességként kiemelte, hogy a tárlat anyagául szolgáló képek több mint felét Szeged közelében, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben készítette. A kiállítás legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a közvetlen környezetünkben lévő, megvédhető értékek fontosságára.

A tárlat jövő év márciusában mutatkozik be teljes képanyagával Budapesten, és onnan vándorol tovább az ország több pontjába. A kiállítás teljes anyaga Szeged belvárosába 2019 augusztusában tér majd vissza, és egy hónapon keresztül lesz megtekinthető a SzegedArt fesztivál keretén belül.

A hirado.hu megkeresésére a fotós elmondta, hogy a Klauzál téren felállított minitárlatot jól fogadta a közönség, már első este sokan megtekintették az egyedi módon megvilágított felvételeket.

Máté Bence hozzátette: kidolgozás alatt áll a kiállításhoz kapcsolódóan egy fotóverseny koncepciója is, amely arra biztatja a természetbarátokat, hogy a lakókörnyezetükben minél több élőlényt örökítsenek meg mobiltelefonjaik kameráival vagy fényképezőgépeikkel. A verseny pontos részleteiről hamarosan tájékoztatják az érdeklődőket.