Hurrikán-előrejelző rendszeren dolgozik a NASA

 

Új műholdrendszert teszel a NASA. Az űrhivatal „hurrikánvadász” flottája előre jelzi majd a kialakulóban lévő viharok erejét, még mielőtt azok lecsapnának.

A szakértők jelenleg is nyolc miniműholdat tesztelnek, amelyek képesek előre jelezni, hogy egy-egy készülő vihar mekkora erővel bír, milyen mértékű pusztítást okozhat. A jelenleg használt technika alkalmas a már kialakult hurrikánok útjának nyomon követésére, de azok intenzitását nem tudja pontosan lemérni.

A tesztüzemmódban lévő Cygnss-rendszertől – amely egy globális ciklonfigyelő műholdrendszer – azt remélik a szakemberek, hogy előrejelzései révén az emberéleteket követő katasztrófák is elkerülhetővé válnak. Christopher Ruf, a Cygnss főkutatója, a Michigan Egyetem professzora elmondta, hogy a hurrikán intenzitásának mérése és a gyorsan bekövetkező változások előrejelzése kulcsfontosságú ahhoz, hogy az érintetteket mihamarabb felkészíthessék a veszélyekre.

Santo Domingo, 2017. szeptember 22.  Pálmafákat tépáz a viharrá mérséklődött Maria hurrikán a Dominikai Köztársaság fővárosa, Santo Domingo tengerpartján 2017. szeptember 21-én. A karibi térségben tomboló szélvihar tizenöt ember halálát okozta a szigeten. (MTI/EPA/Orlando Barría)

(MTI/EPA/Orlando Barría)

A több mint százmillió dolláros fejlesztést úgy alakították ki, hogy leginkább a trópusi rendszerek magjában mérje a felszínen uralkodó szelek erősségét. Az adatokat gyűjtő műholdak alacsony Föld körüli pályán mozognak, és képesek olyan területekre is behatolni, ahol jellemzőek a heves zivatarok. Az óceánok felszínéről visszacsapódó GPS-jelek alapján mérik a szélviharok erejét.
Mivel gyakrabban áthaladnak a viharzónák felett, valós idejű adatokat szolgáltatnak.

Amennyiben a rendszer teljes mértékben működőképessé válik, a jövőben az olyan nagy erejű hurrikánokat, mint amelyek Puerto Ricóban, Kaliforniában vagy Floridában tomboltak az elmúlt években, pontosabban lehet előrejelezni.